Danspersonal

Dansarutbildningen - Svenska Balettskolan

Här presenteras skolans dansledning, danslärare, gästlärare,

ackompanjatörer och övrig danspersonal.

Dansledning

Danslärare

Gästlärare

Ackompanjatörer

Övriga avdelningar

För skolans teoripersonal klicka här

DANSLEDNING

Sebastian Michanek

Konstnärlig chef

Jag älskar att hjälpa unga människor utvecklas till deras fulla förmåga. Jag tror på att hög kvalité och engagemang kommer genom att förstå potentialen hos varje enskild elev.

Sebastian Michanek har en bred erfarenhet som dansare och ledare. Han har vunnit Eurovision Young Dancers i modern nutida dans, dansat de ledande rollerna i de stora klassiska baletterna och gestaltat historiska roller på Ulriksdals och Drottningholms slottsteatrar. Genom sin danskarriär har Sebastian arbetat med vår tids största koreografer och dansat med Kungliga Baletten, Royal Danish Ballet, The Australian Ballet, Arena di Verona Ballet samt som gästdansare runt om i Europa.

Sebastian Michanek har 9 års erfarenhet som konstnärlig chef för The Gotland International Dance Seminar och har också arbetat som europeisk chef, coach och mentor inom näringslivet både nationellt och internationellt.

Läs mer om Sebastian här

Nina Höglund

Huvudlärare och arbetslagsledare för modern nutida dans

Jag brinner för att utbilda unga människor i dans. Att föra över min danserfarenhet och medverka till att danseleverna utvecklar och växer i sin förmåga till att bli starka dansare, självständiga individer och scenkonstnärer. Jag vill se dem göra sina egna konstnärliga val och att de utvecklar sin dansteknik så att den blir fri utan begränsningar.

Nina Höglund är utbildad dansare och danspedagog. Hennes danskarriär domineras sedan tidigt 80-tal av medverkan i nyskapande kreationer av Sveriges mest framstående koreografer. I slutet av danskarriären gick Nina över till Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm som ledare och sedermera chef för den Nutida Moderna Inriktningen på skolan.

Läs mer om Nina här

Louise Sjöstedt

Producent och dramalärare

DANSLÄRARE

Jenny Malmborg

Danslärare i klassisk balett, modern nutida dans och jazz

Jenny Malmborg är utbildad vid Malmö Stadsteaters Balettelevskola (idag Malmö Opera) och Balettakademien. I Malmö har hon medverkat i flera av de stora helaftonsbaletterna som Napoli och Törnrosa. Hon har även varit verksam i internationella danskompanier.

Jenny är utbildad danspedagog vid Danshögskolan i Stockholm och varit verksam som pedagog i över 20 år. 

Mauro Rojas

Danslärare i modern nutida dans, jazz, akrobatik och streetdans

Mauro Rojas har dansat i ett flertal danskompanier både i Sverige och internationellt. Mauro har arbetat som pedagog i över 30 år och skapat verk för bl.a. Svenska Balettskolan, internationella danstävlingar och invigningarna av Gothia Cup på Ullevi och Scandinavium.

Peter Christjansen

Danslärare i klassisk balett

Då kraven på en elitutbildning i grundskolan är nästa de samma som för professionella dansare är det en spännande utmaning att arbeta med våra danselever.

Peter Christjansen är utbildad dansare vid Den Kongelige Teater i Köpenhamn. Det var hans mammas idé och en idé Peter är mycket glad för idag.

Efter 30 år på scen i Danmark och Sverige utbildade Peter sig till danslärare vid Danshögskolan i Stockholm och har nu undervisat danselever på elitnivå i över 20 år.

Roman Rumyantsev

Danslärare i klassisk balett och huvudlärare i scenisk folkdans

Det är en fantastisk belöning att få se elever utvecklas och nå sina mål. Våra elever är motiverade och fokuserade och att se dem lyckas att bli antagna efter grundskolan till prestigefyllda yrkesutbildningar runt om i världen är en stor inspiration för mig.

Roman Rumyantsev har en lång erfarenhet som balettdansare. Roman är tidigare solist vid Moscow City Ballet, Moscow Classical Ballet, Imperial Ballet och Kreml Ballet samt gästat och samarbetat med bland annat Moldova National Opera Ballet och Bolshoibaletten.

Roman hade tidigt en naturlig fallenhet för att undervisa och har under många år delat sin gedigna kunskap och erfarenhet i Sverige och internationellt. Roman är även utbildad inom scenisk folkdans och karaktärsdans i Ryssland och är huvudlärare i scenisk folkdans på skolan.

Susanne Lindström

Danslärare i klassisk balett

Det är en härlig känsla när du plötsligt känner att du klarar av något som har varit svårt tidigare och samtidigt känna att det flyter på tillsammans med musiken. Stunden då allt gäller på scenen och alla är på plats, dirigenten, dansarna, strålkastarna och orkestern. Det är en underbar känsla!

Susanne Lindström förstod tidigt att dansen skulle vara en stor del av hennes liv. Teatern, musiken och scenen var något som lockade henne. Som dansare arbetare Susanne vid Malmö Opera (då Malmö Stadsteater), Thalia Dance Company Göteborg och som frilansdansare i Sverige som utomlands.

Susanne bestämde sig även för att hon inte bara ville dansa själv utan lära andra denna underbara konstart. Hon sökte sig till en av världens ledande balettskolor för att vidareutbilda sig till balettlärare vid The Royal Ballet School Teachers Training Course.

Danielle de Vries

Danslärare i modern nutida dans, improvisation och komposition från GöteborgsOperans Danskompani

Dansen är min stora passion, det finns så mycket att utforska och det är min nyfikenhet som driver mig framåt. Det är spännande att få arbeta med den yngre generationens dansare, att få ge dem vägledning och att få följa dem på deras resa.

Danielle de Vries är verksam dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Danielle är född och uppvuxen i Göteborg. Hon startade sin utbildning på Svenska Balettskolan i Göteborg och flyttade därefter till Stockholm för att fullfölja sin yrkesdansutbildning vid Kungliga Svenska Balettskolan.

Som dansare på GöteborgsOperan har Danielle arbetat med en lång rad internationella koreografer som Sharon Eyal, Fernando Melo, Saburo Teshigawara och Anton Lachky. Hon har även skapat en internationell dansturné Sverige, Israel och Japan till Sverige, Israel och Japan tillsammans med dansare från Batsheva dansensemble.

Ján Špoták

Danslärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani

A great dancer is not only a result of one’s immense talent and hard work. Great dancer also mirrors his teacher’s capability of inspiring to dedication and creating safe environment to try, fail, and grow. The best reward for every teacher is to be able to stimulate ‘apparently ordinary’ people to extraordinary effort

Ján Špoták kommer från Slovakien och är dansare vid GöteborgsOperan. Jan är också koreograf och har skapat verk för Norrdans, Elle Dans i Slovakien samt för Nudans på GöteborgsOperan.

Jan har arbetat med vår tids stora koregorafer som Sidi Larbi Cherkaoui, Ohad Naharin, Mats Ek, Kajsa Giertz och Tim Rushton.

Lovisa Baldal

Danslärare i modern nutida dans

Mitt yrke som dansare är spännande, utmanande och i ständig utveckling. Det ger mig hela tiden möjligheter till nya upptäckter och utveckling i allt som handlar om rörelser. Dans och rörelse är en stor passion för mig och att undervisa är något jag brinner för.

Lovisa Baldal är utbildad vid Balettakademien i Göteborg, F.U.N.C.E.B (Fundacao Cultural Do Estado Da Bahia) och Escola Contemporanea de ballet i Brasilien. Lovisa är frilansdansare och koreograf och har arbetat med en lång rad dansgrupper i och utanför Sverige.

Vid sidan av dansen har Lovisa ett starkt intresse för kampkonsten Kung Fu och Akademisk ridkonst som hon både tränar och undervisar i. Intresset och förståelsen för att ha en rörlig och funktionell kropp har funnits sedan tidig ålder och att hjälpa andra att uppnå sina mål ligger henne varmt om hjärtat.

Waldean Nelson

Danslärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani

Dance (with all of it’s various techniques, styles, ideas, challenges) is always ​ passed down from generation to another​, ​individual to individual. ​ It’s an almost sacred process. I ​see teaching as simply taking my place in that cycle and passing the information forward.

Waldean Nelson kommer från Brooklyn, New York och är dansare i GöteborgsOperans danskompani. Waldean har en bred dansarutbildning som inkluderar Dance Theater of Harlem, The Ailey School, Bryn Mawr College, Jacob’s Pillow, Philadanco och Springboard Danse Montreal. Han fick sin bachelor från Arts in Growth och Structure of Cities (conc. in Architecture) med en examen I dans från Haverford College 2009.

Waldean har arbetat med Ronald K. Brown/Evidence, Jose Navas/Compagnie Flak, the 605 Collective, Kate Wallich/The YC och Camille A. Brown & Dancers.

Amanda Gunnesson

Lärare i kompletterande träning, pilates och akrobatik

Att lära känna hur kroppen fungerar håller inte bara kroppen skadefri utan tar också danstekniken till en högre nivå. Medvetenheten i rörelserna och kopplingen till musklerna ger en ökad kroppskontroll och kroppsförståelse. Det är fantastiskt att få dela med sig av denna kunskap till våra danselever och se dem utvecklas till kreativa, starka och hållbara dansare!

Amanda Gunnesson är utbildad vid Svenska Balettskolan, Dance New Amsterdam i New York och är examinerad inom Biomedicin med inriktning fysisk träning. Amanda har en bakgrund som dansare samt rytmisk gymnast på elitnivå.

Amanda är certifierad pilatesinstruktör (STEELE Pilates) och arbetar bland annat med Studio PILATES och PilatesNu.se i Göteborg.

Kyoko Matsumoto

Lärare i kompletterande träning / pilates

I believe Pilates is essential and extremely helpful for dancing. Having danced professionally for 20 years, I know all too well the importance of developing strength without unwanted bulky muscles. I have also found that it is enormously beneficial in the recovery process. I love to share my knowledge to the next generation students to further develop to be a fully-fledged dancer.

Kyoko Matsumoto är tidigare dansare i GöteborgsOperans danskompani och GöteborgsOperans balett. Kyoko utbildade sig till dansare i Japan och senare till danslärare vid The Royal Ballet School i London.

Som dansare förstod Kyoko behovet av kompletterande dansträning för att både rehabilitera och förebygga dansskador och är idag certifierad pilatesinstruktör (Alan Herdman).

Stefan Olsson

Lärare i kompletterande träning / styrketräning

GÄSTLÄRARE

Toby Kassell

Gästlärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani 

Toby Kassell är dansare i GöteborgsOperans danskompani och kommer från England där han fick sin utbildning vid Royal Ballet School. Toby har dansat i Zürich Ballet, Ballet de Santiago de Chile, Aalto Theater Essen, Deutsche Oper Berlin, Komische Oper Berlin samt Saarländisches Staatstheater Saarbrücken.

2005 var Toby Kassell nominerad till ”most outstanding male dancer” av Dance Europe Magazine.

Annika Zajac-Crouch

Gästlärare i drama

Jag tycker det är så givande att kunna inspirera, vägleda och följa unga talanger under deras utveckling. Att skapa mål och möjligheter så att eleverna kan utveckla sin individuella talang och kompetens till sin maximala nivå är något jag brinner starkt för.

Annika arbetar som lärare inom drama, teater, röst, tal och sång vid PAS, Performing Arts School och vid musikal programmet på Högskolan för scen och musik. Annika har studerat musikal på Balettakademien och vid Arts Educational School i London samt är utbildad sångpedagog och Logonom vid Guildford School of Acting och University of Surrey.

Hon har arbetat inom musikal, opera, TV och i olika konsertsammanhang både i England och i Europa, i produktioner som Fame, A Little Night Music och La Traviata. Inom TV har hon en gedigen erfarenhet som programledare och röstprofil för TV3 och MTG. Dessutom används hon regelbundet som voiceover artist för Cartoon Network, dokumentärer, ljudböcker och dubbning.

Diana Cuni

Gästlärare i klassisk balett från Det Kongelige Ballet

Diana Cuni Mancini är tidigare solist i Royal Danish Ballet och lärare i Bournonville

Utbildning: The Royal Danish Ballet School

Gästspel: Teresina in Napoli with National Ballet of Cuba Taiwan international balletstar gala with Alessio Carbone, Premier Danseur of Paris Opera Ballet. La Sylphide in La Sylphide in Rome, Florenze and Torino. Guest with Roberto Bolle and friends dancing Flower Festival in Genzano, Don Quixote Pas de deux and La Sylphide PDD in Bologna and Bassano del Grappa

Huvudroller: Teresina in August Bournonville ́s Napoli. Kitri in Alicia Alonso ́s Don Quixote. Clara in Flemming Flindt ́s Nutcracker. Princess both in Kenneth Greve ́s and Alexei Ratmansky ́s Nutcracker.

Soloroller i baletter av: Peter Martins, August Bournonville, John Neumeier, George Balanchine, Jerome Robbins, Christopher Weeldon, Twyla Tharp, Serge Lifar, Rudolf Noureev, Jiří Kylián, William Forsythe and Angelin Prejlovaj

Undervisning: Teaching and coaching the Bournonville style and technique at The Royal Danish Ballet and The Royal Danish Ballet School since 2014. Guest teaching at coaching Bournonville at The Perm State Ballet school, Conservatoire de Toulouse, Summer school In Ogden, Utah, The Norwegian National Ballet and The Royal Danish Ballet summer school.

Heidi Vierthaler

Gästlärare i modern nutida dans (Stream-Flow movement method)

The inspiration for Stream-Flow came from very different angles. It is the starting point for all of my teaching and choreographic work for dance companies, universities and schools worldwide.

Heidi Vierthaler har en lång erfarenhet som dansare vid många internationella danskompaniet som bland annat the Forsythe Company, Ballet Frankfurt, Tanzwerk Nurnberg, Ballet Chicago and Pacific NW Ballet.

Heidi har även arbetat med NDT och är en flitig gästlärare vid bland annat Cullbergbaletten, Compania Nacional de danza, Het National Ballet, Random Dance Company, Konservatorium Den Haag, Amsterdam University of the Arts, Palucca School Dresden och Akbank Sanat Istanbul.

Ingeborg Zackariassen

Gästlärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani

Ingeborg Zackariassen är född i Bergen, Norge och dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Tidigare var hon frilans och arbetade med bl.a. Skånes Dansteater. Ingeborg har även varit dansare vid den Norska Nationalbaletten (2000-2006).

Ingeborg Zackariassen arbetar också som kreatör. År 2015 skapade hon den undersökande installationen An antechamber, ett projekt som pågick under tre månader och skapades för fem dansare i GöteborgsOperans Danskompani. 2017 skapade hon och koreograf Toby Kassell Transition, en del av GIBCA Extended 2017 med föreställningar på bl a GöteborgsOperan.

Som kreatör har hon också deltagit i flera gränsöverskridande samarbeten, bl a a space revisited (2014), A Consequence of Mergence (2014) A Consequence of Mergence Part II (2015), Silent duet (2014) och Duo I (2013). Som koreograf har hon skapat verken Ingenstans (2011) och Settlement (2010).

Jonatan Davidsson

Gästlärare i klassisk balett från Kungliga Baletten

Jonatan Davidsson är solist i Kungliga Baletten

Utbildning: Svenska balettskolan i Göteborg, Draper Center for Dance i Rochester, NY, och Kirov Academy of Ballet, Washington DC.

Andra kompanier: Houston Ballet USA, 2006-2010, Rochester City Ballet 2011, National Ballet of Canada 2012, premiär dansare i Estlands National Balett 2013-2016.

Huvudroller: Rotbart/premiär dansören och pas de trois solo i ”Drömmen om Svansjön” utav Pär Isberg, Cesar i ”Pontemolle” utav August Bournonville, Onegin i ”Onegin”, Solor i ”Bajadären”, prins Siegfried och Benno i ”Svansjön”, prins Desirée och fågel blå i ”Törnrosa”, prins i ”Nötknäpparen”, prins i ”Askungen”, prins och jägaren i ”Snövit”, Gurn i ”Sylfiden”, The Owner i ”Kratt”, ”Trois Gnossiennes” pas de deux Hans Van Manen, Don Jose i Carmen.

Soloroller i baletter av: Stanton Welch, Wayne McGregor, John Neumeier, Alexander Ekman, Jiri Kylian, Kenneth MacMillan, Christopher Wheeldon, George Balanchine, Ben Stevenson, Ronald Hynd, James Kudelka, Alexei Ratmansky, Thomas Edur, Robert Binet, Gianluca Schiavone och Mai Murdmaa.

Mai Lisa Guinoo

Gästlärare i klassisk balett från GöteborgsOperans Danskompani

To be a professional dancer is such a beautiful and unique career! It takes a lot of hard work and dedication but being able to share our passion with an audience and touch them in different ways is very rewarding. I find it great to be able to pass that knowledge on, push boundaries and help form the next generation.

Mai Lisa är dansare i GöteborgsOperans Danskompani sedan 2013 och har arbetat med koreografer som Ohad Naharin, Jiri Kylian, Alexander Ekman, Sidi Larbi Cherkaoui, Sharon Eyal, Saburo Teshigawara & Itzik Galili och Stijn Celis.

Mai Lisa kommer från Norge och tog examen vid KIHO (Kunsthøgskolen i Oslo). Hon har även arbetat med Rambert Dance Company in London, IT Dansa in Barcelona and Carte Blanche in Bergen.

Moa Sahlin

Gästlärare i modern nutida dans

Att fortsätta arbetet med nästa generation dansare i modern och nutida dans är en stor ära och en inblick i framtiden. Viljan att satsa och kanske förlora är mer användbar en önskan att lyckas och veta.

Moa Sahlin är koreograf och danslärare baserad i Göteborg och norra Europa. Moa förklarar sin danspedagogiska och koreografiska praktik genom att insistera på konstens egen centrala roll i samhället.

Hon återaktiverar de postmoderna praktik-teorierna, genom ett kritiskt utövande av feminismers utveckling i sin egen och samhällskroppars organisering. Vilket hon gjort i många år genom bland annat Dansbyrån och dansbaren i Göteborg.

Renée Öberg

Gästlärare i kompletterande träning / pilates

Det är ett privilegium att få se eleverna utvecklas och lära känna sina kroppar på nya sätt och att få att se dem växa och hitta nya styrkor.

Renée Öberg växte upp i en dansmiljö men valde den teoretiska banan och är utbildad dansvetare. Hälsa och träning har alltid varit Renées största intressen och är utbildad vid bland annat Institute of Integrative Nutrition, Paúluns Näringsakademi, Stockholm Pilatescenter och StudioPilates.

Renée är verksam som hälsocoach, kostrådgivare och pilates-instruktör och arbetar för att hjälpa andra att ta hand om alla aspekter av sin hälsa och hitta det som fungerar just för varje individ.

ACKOMPANJATÖRER

Artur Gnutek

Ackompanjatör, piano för klassisk balett, scenisk folkdans och modern nutida dans

Det viktigaste för elever i 10-15 års åldern är att behålla sin nyfikenhet och lekfullhet. Att de våga vara sig själv och bejakar sin personlighet.

Artur Gnutek kommer från en musiker- och konstnärsfamilj och visade tidigt sitt intresse för att spela piano. Artur har en bred erfarenhet som ackompanjatör för klassisk balett, scenisk folkdans och modern nutida dans. Artur har spelat på ett flertal danskompanier och skolor som Skånes Dansteater, GöteborgsOperan, Svenska Balettskolan i Malmö, Danscenter, Angeredsgymnasiets dansaryrkeslinje och Glenda Ravn balettskola.

Artur har även deltagit i pianotävlingar och musikfestivaler samt vid kammarmusik och pianorecitaler både i Sverige och utomlands samt arbetat som pianopedagog och musiklärare.

Elena Glagoleva

Ackompanjatör, piano för klassisk balett och scenisk folkdans

Iwona Gnutek

Ackompanjatör, piano för klassisk balett

Det är speciellt att få arbeta med barn som dansar på elitnivå och att får se dem växa inuti som artister med entusiasm och fantasi.

Iwona Gnutek kommer från en släkt med stora konstnärliga traditioner och konst har alltid varit en del av hennes liv. Iwona har stort intresse för dans och rytmik och dansade själv balett när hon var liten.

Iwona har över 30 års erfarenhet i balett- och dansvärlden. Hon har spelat för flera danskompanier och skolor som Malmö Stadsteaters Balett, Malmö Stadsteaters Balettelevskola, Cullbergbaletten, Glenda Ravn Balettskola, Balettakademin och Angeredsgymnasiets yrkesdansarlinje. Iwona har även erfarenhet som pianolärare och gästpianist i Oslo och Stockholm.

Jolanta Berg

Ackompanjatör, piano för klassisk balett och scenisk folkdans

Att arbeta med barn i en elitutbildning är utmanande och inspirerande och det är roligt att elevernas stora nyfikenhet och öppenhet för dans och musik

Jolanta Berg började studera musik i Polen och erhöll en instrumental och pedagogisk masterexamen vid musikhögskolan The Karol Lipinski Academy of Music, Faculty of Music Education i Wroclaw.

Jolanta började som pianopedagog och ackompanjatör i Polen och spelade vid elevuppvisningar, tävlingar och examina vid de statliga musikskolorna och medverkade tillsammans med elever i olika konserter. Jolanta har även spelar på Dansforum och GöteborgsOperan.

Rolando Lara Almaralez

Ackompanjatör, skagverk för modern nutida dans

ÖVRIGA AVDELNINGAR

Anna Melin

Kostymör

Anna Melin är utbildad skräddare, kostymdesigner och makeupartist. Hon har haft många uppdrag inom film, tv och teater på bl.a. GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, SVT och Gothenburg Film Studios.

Sedan 2003 har hon byggt upp och organiserat skolans kostymavdelning. Anna designar och tillverkar kostymer och mask till skolans olika föreställningar inom den sceniska utbildningen.

Peyman Einbeigi

Leg. fysioterapeut och ansvarig för kompletterande träning

Helena Nolberger

Husmor / ansvarig för måltider

Att arbeta för balettskolan är mycket lärande och intressant, att få vara med att följa barnens utveckling och att få lära sig om deras specifika kostbehov är mycket givande!

Helena är utbildad kock och har arbetat under många år på Landetter flygplats och på Göteborgs Centralstation som arbetsledare i kall- och produktionsköket.

Sedan 2016 är Helena ansvarigt måltidsbiträde för Svenska Balettskolan.

Porträttfoto dansare från GöteborgsOperan: Tilo Stengel / Joakim Roos
Porträttfoto gästlärare: Okänt
Porträttfoto övrig personal: Emmy Jonsson
Rubrikfoto dansledning: Mats Bäcker
Rubrikfoto danslärare, gästlärare och ackompanjatörer: Emmy Jonsson
Rubrikfoto övrig danspersonal: My Bardin Björkman

Pin It on Pinterest

Share This