Danspersonal

Dansarutbildningen - Svenska Balettskolan

Här presenteras skolans dansledning, danslärare, gästlärare,

ackompanjatörer och övrig danspersonal.

Dansledning

Danslärare

Gästlärare

Ackompanjatörer

Övriga avdelningar

För skolans teoripersonal klicka här

DANSLEDNING

Sebastian Michanek

Konstnärlig chef

Jag älskar att hjälpa unga människor utvecklas till deras fulla förmåga. Jag tror på att hög kvalité och engagemang kommer genom att förstå potentialen hos varje enskild elev.

Sebastian Michanek har en bred erfarenhet som dansare och ledare. Han har vunnit Eurovision Young Dancers i modern nutida dans, dansat de ledande rollerna i de stora klassiska baletterna och gestaltat historiska roller på Ulriksdals och Drottningholms slottsteatrar. Genom sin danskarriär har Sebastian arbetat med vår tids största koreografer och dansat med Kungliga Baletten, Royal Danish Ballet, The Australian Ballet, Arena di Verona Ballet samt som gästdansare runt om i Europa.

Sebastian Michanek har 9 års erfarenhet som konstnärlig chef för The Gotland International Dance Seminar och har också arbetat som europeisk chef, coach och mentor inom näringslivet både nationellt och internationellt.

Läs mer om Sebastian här

Nina Höglund

Huvudlärare och konstnärligt ansvarig för modern nutida dans

Jag brinner för att utbilda unga människor i dans. Att föra över min danserfarenhet och medverka till att danseleverna utvecklar och växer i sin förmåga till att bli starka dansare, självständiga individer och scenkonstnärer. Jag vill se dem göra sina egna konstnärliga val och att de utvecklar sin dansteknik så att den blir fri utan begränsningar.

Nina Höglund är utbildad dansare och danspedagog. Hennes danskarriär domineras sedan tidigt 80-tal av medverkan i nyskapande kreationer av Sveriges mest framstående koreografer. I slutet av danskarriären gick Nina över till Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm som ledare och sedermera chef för den Nutida Moderna Inriktningen på skolan.

Läs mer om Nina här

Ola Beccau

Huvudlärare och konstnärligt ansvarig för klassisk balett och kompletterande träning

Det finns inget mer inspirerande än att arbeta med ungdomar som lägger sin själ, hjärta och engagemang i dansen, det är magiskt. Att bygga sin identitet med dansen ger fantastiska möjligheter att förstå det unika i sig själv och på samma gång förstå vad det innebär att vara en del av en större helhet.

Ola Beccau är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och Danshögskolan i Stockholm samt vid ABT i New York och har en professionell karriär som dansare bakom sig i bl.a. Östgötabaletten, KCDC och Adekwhat.
Ola är en flitig gästlärare i Sverige om utomlands vid Alvin Ailey, Skånes dansteater, Random dance, Vietnam National Ballet, Vanemuine Ballett m.fl..
Ola har även tidigare varit balettmästare vid Dansk Danseteater, naprapati vid Kungliga Operan i Stockholm, danslärare vid Balettakademiens yrkesdansarutbildning i Stockholm och universitetslektor vid danslärarutbildningen i Piteå.

Läs mer om Ola här

Emma Idén

Producent och danslärare i klassisk balett

Att få dela med sig av sin erfarenhet och glädje till eleverna är ett arbete med stort ansvar, samtidigt är det ett enormt privilegium att få vara med om att forma och uppleva nästa generations dansare. Att dansa är att leva-inte bara överleva!

Emma Idén har senast jobbat som konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Piteå.
Emma är utbildad dansare sedan 10 års ålder på Operans elevskola samt Kungliga Svenska Balettskolan, Sthlm. Emma har alltid varit intresserad av undervisning och jobbat med det parallellt redan när hon var aktiv som dansare. Hon har vidareutbildat sig till pedagog på Danshögskolan och har undervisat i främst klassisk balett sedan 2003 runtom i Sverige och som gästpedagog utomlands.

Under sina tjugofem år som dansare har Emma varit anställd vid: Kungliga Operan Sthlm, Den Norske Opera Oslo, Malmö Stadsteater, Kungliga Dramaten Sthlm, samt i ett flertal fria projekt.

Louise Sjöstedt

Producent och dramalärare

Karin Larsson

Producent

Levande musik, glädje, skratt, barn, ungdomars och personalens brinnande intresse för dans, rörelse, nya möten, utmaningar och föreställningar.
Ingen dag är den andra lik. Det är det som gör Svenska Balettskolan speciell och som fångat mitt intresse

Karin är i grunden utbildad till fritidspedagog och har arbetat som pedagog i ca 10 år. ”-Den erfarenheten som jag har samlat på mig under åren, tar jag med mig in i min nya roll som producent på Svenska Balettskolan”.

 

DANSLÄRARE

Jenny Malmborg

Danslärare i klassisk balett och modern nutida dans

Symboliken och estetiken vandrar hand i hand, i ett lustfyllt fantasifullt land. Känslorna är inuti och utanför, långt ifrån fast nära tillhands. Något berör mig genom DANS.

Jenny Malmborg är utbildad vid Malmö Stadsteaters Balettelevskola (idag Malmö Opera) och Balettakademien. I Malmö har hon medverkat i flera av de stora helaftonsbaletterna som Napoli och Törnrosa. Hon har även varit verksam i internationella danskompanier.

Jenny är utbildad danspedagog vid Danshögskolan i Stockholm och varit verksam som pedagog i över 20 år. 

Mauro Rojas

Danslärare i modern nutida dans, jazz, akrobatik och streetdans

Jag vill genom min undervisning kunna påverka eleverna att utvecklas positivt och dela med mig av det mina lärare gett mig.

Jag gillar dansyrket för att det är fredligt och miljövänligt och för att det ger positiva upplevelser till publiken.

Mauro Rojas har dansat i ett flertal danskompanier både i Sverige och internationellt. Mauro har arbetat som pedagog i över 30 år och skapat verk för bl.a. Svenska Balettskolan, internationella danstävlingar och invigningarna av Gothia Cup på Ullevi och Scandinavium.

Peter Christjansen

Danslärare i klassisk balett

Då kraven på en elitutbildning i grundskolan är nästa de samma som för professionella dansare är det en spännande utmaning att arbeta med våra danselever.

Peter Christjansen är utbildad dansare vid Den Kongelige Teater i Köpenhamn. Det var hans mammas idé och en idé Peter är mycket glad för idag.

Efter 30 år på scen i Danmark och Sverige utbildade Peter sig till danslärare vid Danshögskolan i Stockholm och har nu undervisat danselever på elitnivå i över 20 år.

Roman Rumyantsev

Danslärare i klassisk balett och huvudlärare i scenisk folkdans

Det är en fantastisk belöning att få se elever utvecklas och nå sina mål. Våra elever är motiverade och fokuserade och att se dem lyckas att bli antagna efter grundskolan till prestigefyllda yrkesutbildningar runt om i världen är en stor inspiration för mig.

Roman Rumyantsev har en lång erfarenhet som balettdansare. Roman är tidigare solist vid Moscow City Ballet, Moscow Classical Ballet, Imperial Ballet och Kreml Ballet samt gästat och samarbetat med bland annat Moldova National Opera Ballet och Bolshoibaletten.

Roman hade tidigt en naturlig fallenhet för att undervisa och har under många år delat sin gedigna kunskap och erfarenhet i Sverige och internationellt. Roman är även utbildad inom scenisk folkdans och karaktärsdans i Ryssland och är huvudlärare i scenisk folkdans på skolan.

Susanne Lindström

Danslärare i klassisk balett

Det är en härlig känsla när du plötsligt känner att du klarar av något som har varit svårt tidigare och samtidigt känna att det flyter på tillsammans med musiken. Stunden då allt gäller på scenen och alla är på plats, dirigenten, dansarna, strålkastarna och orkestern. Det är en underbar känsla!

Susanne Lindström förstod tidigt att dansen skulle vara en stor del av hennes liv. Teatern, musiken och scenen var något som lockade henne. Som dansare arbetare Susanne vid Malmö Opera (då Malmö Stadsteater), Thalia Dance Company Göteborg och som frilansdansare i Sverige som utomlands.

Susanne bestämde sig även för att hon inte bara ville dansa själv utan lära andra denna underbara konstart. Hon sökte sig till en av världens ledande balettskolor för att vidareutbilda sig till balettlärare vid The Royal Ballet School Teachers Training Course.

Valērija Kuzmiča

Danslärare i klassisk balett

To become professional dancer it requires a lot of hard work, dedication and passion to move. I try to inspire my students and motivate them to become best selves.
I find it great to be able to share and pass on my knowledge to the next generation.

Danslärare i klassisk balett från GöteborgsOperans danskompani

Valērija Kuzmiča, dansare ifrån Lettland, är anställd vid GöteborgsOperans Danskompani från december 2015.

Hon har fått sin utbildning vid Riga Choreography School och Rotterdams dansakademi. Valerija Kuzmica har tidigare dansat med såväl helklassiska Lettlands Nationalbalett som mer samtida kompanier, bland dem Dansgroep Amsterdam, National Dance Company Wales, Krisztina de Chatel sur Place och Korzo Theatre.

Kyoko Matsumoto

Lärare i kompletterande träning / pilates

I believe Pilates is essential and extremely helpful for dancing. Having danced professionally for 20 years, I know all too well the importance of developing strength without unwanted bulky muscles. I have also found that it is enormously beneficial in the recovery process. I love to share my knowledge to the next generation students to further develop to be a fully-fledged dancer.

Kyoko Matsumoto är tidigare dansare i GöteborgsOperans danskompani och GöteborgsOperans balett. Kyoko utbildade sig till dansare i Japan och senare till danslärare vid The Royal Ballet School i London.

Som dansare förstod Kyoko behovet av kompletterande dansträning för att både rehabilitera och förebygga dansskador och är idag certifierad pilatesinstruktör (Alan Herdman).

Philip Bergman

Lärare i Pilates

Philip Bergman har sedan 20 år tillbaka en bakgrund både som dansare (klassisk balett och modern nutida dans) och som skådespelare samt koreograf. Philip har alltid använt kroppen som verktyg och uttrycksinstrument.

När Philip flyttade till Sverige från sitt hemland Tyskland vidareutbildade han sig till osteopat på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg.
-Efter utbildningen kände jag att jag behövde en fysisk komponent till de behandlingar jag ger för att få bästa möjliga resultat. Den komponenten hittade jag i Pilatestekniken som jag personligen anser är det mest effektiva sätt att förbättra och träna kroppen på både för rehab and prehab. …and for having a good time!

GÄSTLÄRARE

Amanda Gunnesson

Gästlärare i kompletterande träning, pilates och akrobatik

Att lära känna hur kroppen fungerar håller inte bara kroppen skadefri utan tar också danstekniken till en högre nivå. Medvetenheten i rörelserna och kopplingen till musklerna ger en ökad kroppskontroll och kroppsförståelse. Det är fantastiskt att få dela med sig av denna kunskap till våra danselever och se dem utvecklas till kreativa, starka och hållbara dansare!

Amanda Gunnesson är utbildad vid Svenska Balettskolan, Dance New Amsterdam i New York och är examinerad inom Biomedicin med inriktning fysisk träning. Amanda har en bakgrund som dansare samt rytmisk gymnast på elitnivå.

Amanda är certifierad pilatesinstruktör (STEELE Pilates) och arbetar bland annat med Studio PILATES och PilatesNu.se i Göteborg.

Annika Zajac-Crouch

Gästlärare i drama

Jag tycker det är så givande att kunna inspirera, vägleda och följa unga talanger under deras utveckling. Att skapa mål och möjligheter så att eleverna kan utveckla sin individuella talang och kompetens till sin maximala nivå är något jag brinner starkt för.

Annika arbetar som lärare inom drama, teater, röst, tal och sång vid PAS, Performing Arts School och vid musikal programmet på Högskolan för scen och musik. Annika har studerat musikal på Balettakademien och vid Arts Educational School i London samt är utbildad sångpedagog och Logonom vid Guildford School of Acting och University of Surrey.

Hon har arbetat inom musikal, opera, TV och i olika konsertsammanhang både i England och i Europa, i produktioner som Fame, A Little Night Music och La Traviata. Inom TV har hon en gedigen erfarenhet som programledare och röstprofil för TV3 och MTG. Dessutom används hon regelbundet som voiceover artist för Cartoon Network, dokumentärer, ljudböcker och dubbning.

Camilla Wiehen

Gästkoreograf

Att befästa varje individs kunnande och ge möjlighet till växande, genom medvetna förhållningssätt och ständigt utforskande utvecklas eleven och elevens dans i sitt eget personliga uttryck. Upplevelsen av koreografi och mötet med scenrummets själ är en självklarhet. Dans är viktig och på allvar och byggs upp ur nyfikenhet, glädje och lust! Dans är magisk!

Camilla Wiehen är utbildad vid Danshögskolan och i New York vid bland annat Martha Graham School och José Limon Dance studio. Hon har frilansat som dansare i föreställningar, workshops, turnéer och film samt arbetat som koreografassistent och repetitör.

Camilla är adjunkt på Dans- och Cirkushögskolans kandidatprogram i danspedagogik inom dans för barn och unga samt undervisar och koreograferar på Kungliga Svenska Balettskolan och Balettakademien i Stockholm.

Danielle de Vries

Gästlärare i modern nutida dans, improvisation och komposition från GöteborgsOperans Danskompani

Dansen är min stora passion, det finns så mycket att utforska och det är min nyfikenhet som driver mig framåt. Det är spännande att få arbeta med den yngre generationens dansare, att få ge dem vägledning och att få följa dem på deras resa.

Danielle de Vries är verksam dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Danielle är född och uppvuxen i Göteborg. Hon startade sin utbildning på Svenska Balettskolan i Göteborg och flyttade därefter till Stockholm för att fullfölja sin yrkesdansutbildning vid Kungliga Svenska Balettskolan.

Som dansare på GöteborgsOperan har Danielle arbetat med en lång rad internationella koreografer som Sharon Eyal, Fernando Melo, Saburo Teshigawara och Anton Lachky. Hon har även skapat en internationell dansturné Sverige, Israel och Japan till Sverige, Israel och Japan tillsammans med dansare från Batsheva dansensemble.

Elisa Lons

Gästdansare från Kungliga Baletten Stockholm

Dancing is a gift. What a pleasure to be on stage! I love this unique and magic moment for sharing with the audience!

Elisa Lons kommer från Frankrike och avslutade sin dansarutbildning 2015 vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Sedan dess har hon jobbat vid ett flertal kompanier: Opéra National de Bordeaux, Ballet du Capitole de Toulouse, The Scottish Ballet in Glasgow, The Norwegian National Ballet i Oslo. Elisa dansar nu sin andra säsong på Kungliga Operan I Stockholm.

Elisa dansar Prinsessan i Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen.

Felix Skalberg

Gästlärare i modern nutida dans

Att hjälpa dansare hitta och utveckla sitt egna språk som dansare samtidigt som de får komplettera sin teknik glädjer mig. Som dansare är ens egna integritet och vision grundläggande, mitt mål är att de ska hitta dessa faktorer och utveckla dem.

Felix Skalberg tog sin examen från Balettakademien i Göteborg våren 2014.
Efter sin utbildning flyttade han till Holland för att turnera med danskompaniet ”The Kiss Moves” i ledning av Dorottya Kiss. Han har sedan dess arbetat med koreografer som Sigge Modigh, Fotis Nikolaou, Olof Persson, Toby Kassel & Ingeborg Zackariassen m.m.

Som koreograf har han sedan 2016 skapat verk åt 3 Våningen, Gothenburg Fringe Festival & Atalante. ”

Heidi Vierthaler

Gästlärare i modern nutida dans (Stream-Flow movement method)

The inspiration for Stream-Flow came from very different angles. It is the starting point for all of my teaching and choreographic work for dance companies, universities and schools worldwide.

Heidi Vierthaler har en lång erfarenhet som dansare vid många internationella danskompaniet som bland annat the Forsythe Company, Ballet Frankfurt, Tanzwerk Nurnberg, Ballet Chicago and Pacific NW Ballet.

Heidi har även arbetat med NDT och är en flitig gästlärare vid bland annat Cullbergbaletten, Compania Nacional de danza, Het National Ballet, Random Dance Company, Konservatorium Den Haag, Amsterdam University of the Arts, Palucca School Dresden och Akbank Sanat Istanbul.

Ingeborg Zackariassen

Gästkoreograf och gästlärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani

För mig är det oerhört givande att få dela med mig av min erfarenhet som dansare och koreograf till den kommande generationen dansare. Att få möjligheten att vara en av de som öppnar dörrar till improvisationens värld är en stor ära.

Ingeborg Zackariassen är född i Bergen, Norge och dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Tidigare var hon frilans och arbetade med bl.a. Skånes Dansteater. Ingeborg har även varit dansare vid den Norska Nationalbaletten (2000-2006).

Ingeborg Zackariassen arbetar också som kreatör. År 2015 skapade hon den undersökande installationen An antechamber, ett projekt som pågick under tre månader och skapades för fem dansare i GöteborgsOperans Danskompani. 2017 skapade hon och koreograf Toby Kassell Transition, en del av GIBCA Extended 2017 med föreställningar på bl a GöteborgsOperan.

Som kreatör har hon också deltagit i flera gränsöverskridande samarbeten, bl a a space revisited (2014), A Consequence of Mergence (2014) A Consequence of Mergence Part II (2015), Silent duet (2014) och Duo I (2013). Som koreograf har hon skapat verken Ingenstans (2011) och Settlement (2010).

Ján Špoták

Gästlärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani

A great dancer is not only a result of one’s immense talent and hard work. Great dancer also mirrors his teacher’s capability of inspiring to dedication and creating safe environment to try, fail, and grow. The best reward for every teacher is to be able to stimulate ’apparently ordinary’ people to extraordinary effort

Ján Špoták kommer från Slovakien och är dansare vid GöteborgsOperan. Jan är också koreograf och har skapat verk för Norrdans, Elle Dans i Slovakien samt för Nudans på GöteborgsOperan.

Jan har arbetat med vår tids stora koregorafer som Sidi Larbi Cherkaoui, Ohad Naharin, Mats Ek, Kajsa Giertz och Tim Rushton.

Jenny Nilsson

Gästlärare i klassisk balett

Jenny Nilson är tidigare premiärdansare vid Kungliga Baletten och har genom sin starka sceniska personlighet och gestaltningsförmåga blivit en av sin generations finaste dramatiska ballerinor. Hennes repertoar visar på både bredd och djup, från Svandrottning till Amman i Mats Eks Julia och Romeo. Redan tidigt i karriären uppmärksammades Jennys sceniska mognad och hon blev en favorit bland gästande koreografer.
Vid sidan av sin danskarriär har Jenny även utbildat sig till skådespelare, både på RADA (Royal Academy of Dramatic Art i London) och Teaterhögskolan i Stockholm.
Jenny trivs bäst i de stora dramatiska rollerna såsom Julia , Manon, Tatjana och Mary Vetsera i Mayerling men är lika hemma i den moderna repertoaren.

Jérémie Neveu

Gästdansare från Kungliga Baletten Stockholm

The curiosity and the constant exploration of each step is endless, and that is precisely what makes dance so special and exciting because you never get bored of doing the same steps. You can still learn so much and you never stop discovering the richness of movement.

Jérémie Neveu är utbildad vid Paris opera ballet school och tog sin examen 2015. Han var redan som elev medverkande i de stora produktionerna på Paris Operan såsom Nötknäpparen och La fille Mal Gardee. I tre år var sedan Jeremie dansare vid Opera National de Bordeaux där han dansat i flertalet klassiska verk -Törnrosa, Coppelia, Romeo och Julia, Don Quijote- och i mer neoklassisk och modern repertoar såsom Petite Mort (Kylian), Minus 16 (Naharin), Pneuma (Carlson), The Concert (Robbins).
Jerome började 2018 vid Kungliga Operan i Stockholm. 

Jérémie dansar Prinsen i Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen.

Joakim Stephenson

Gästrepetitör för Nötknäpparen, solistdansare från Kungliga Baletten Stockholm

 

That I see my dancers and contribute to them in such way that they grow and develop in technique and dance as artists.

 

Joakim Stephenson är utbildad dansare vid Kungliga Svenska Balettskolan och startade sin karriär på Kungliga Operan 1991 och blev solist 2007. Joakim började tidigt att koreografera och har skapat ett flertal verk till bl.a Bergman festivalen på Gotland och till kompaniet Stockholm59north.
Joakim undervisar även och är ofta anlitad som coach i Sverige och utomlands.

Jonatan Davidsson

Gästlärare i klassisk balett från Kungliga Baletten

Jonatan Davidsson är solist i Kungliga Baletten. Han är utbildad vid Svenska balettskolan i Göteborg, Draper Center for Dance i Rochester, NY, och Kirov Academy of Ballet, Washington DC.

Jonatan har även varit dansare vid Houston Ballet USA, 2006-2010, Rochester City Ballet 2011, National Ballet of Canada 2012, premiär dansare i Estlands National Balett 2013-2016.

Huvudroller: Rotbart/premiär dansören och pas de trois solo i ”Drömmen om Svansjön” utav Pär Isberg, Cesar i ”Pontemolle” utav August Bournonville, Onegin i ”Onegin”, Solor i ”Bajadären”, prins Siegfried och Benno i ”Svansjön”, prins Desirée och fågel blå i ”Törnrosa”, prins i ”Nötknäpparen”, prins i ”Askungen”, prins och jägaren i ”Snövit”, Gurn i ”Sylfiden”, The Owner i ”Kratt”, ”Trois Gnossiennes” pas de deux Hans Van Manen, Don Jose i Carmen.

Soloroller i baletter av: Stanton Welch, Wayne McGregor, John Neumeier, Alexander Ekman, Jiri Kylian, Kenneth MacMillan, Christopher Wheeldon, George Balanchine, Ben Stevenson, Ronald Hynd, James Kudelka, Alexei Ratmansky, Thomas Edur, Robert Binet, Gianluca Schiavone och Mai Murdmaa.

Lovisa Baldal

Gästlärare i modern nutida dans

Mitt yrke som dansare är spännande, utmanande och i ständig utveckling. Det ger mig hela tiden möjligheter till nya upptäckter och utveckling i allt som handlar om rörelser. Dans och rörelse är en stor passion för mig och att undervisa är något jag brinner för.

Lovisa Baldal är utbildad vid Balettakademien i Göteborg, F.U.N.C.E.B (Fundacao Cultural Do Estado Da Bahia) och Escola Contemporanea de ballet i Brasilien. Lovisa är frilansdansare och koreograf och har arbetat med en lång rad dansgrupper i och utanför Sverige.

Vid sidan av dansen har Lovisa ett starkt intresse för kampkonsten Kung Fu och Akademisk ridkonst som hon både tränar och undervisar i. Intresset och förståelsen för att ha en rörlig och funktionell kropp har funnits sedan tidig ålder och att hjälpa andra att uppnå sina mål ligger henne varmt om hjärtat.

Mai Lisa Guinoo

Gästlärare i klassisk balett från GöteborgsOperans Danskompani

To be a professional dancer is such a beautiful and unique career! It takes a lot of hard work and dedication but being able to share our passion with an audience and touch them in different ways is very rewarding. I find it great to be able to pass that knowledge on, push boundaries and help form the next generation.

Mai Lisa är dansare i GöteborgsOperans Danskompani sedan 2013 och har arbetat med koreografer som Ohad Naharin, Jiri Kylian, Alexander Ekman, Sidi Larbi Cherkaoui, Sharon Eyal, Saburo Teshigawara & Itzik Galili och Stijn Celis.

Mai Lisa kommer från Norge och tog examen vid KIHO (Kunsthøgskolen i Oslo). Hon har även arbetat med Rambert Dance Company in London, IT Dansa in Barcelona and Carte Blanche in Bergen.

Maxime Lachaume

Gästlärare i klassisk balett från GöteborgsOperans Danskompani

Maxime Lachaume, dansare från Frankrike, blev medlem i GöteborgsOperans Danskompani 2013. Han startade sin professionella danskarriär i österrikiska ABCdancecompany 2002. 2005 blev han medlem i schweiziska Flux Laboratorys kreativa team och säsongen 2007/2008 dansade han med Aenon Dance Theater i Grekland. Till GöteborgsOperans Danskompani kom han efter fem år med nederländska Scapino Ballet.

Maxime Lechaume har även praktiserat i Le Ballet de l’Opéra de Nice.

 

Micol Mantini

Gästlärare i klassisk balett

To be a professional dancer and to be able to share my passion with an audience and with my students is a wonderful and fulfilling experience. Makes me happy to pass that knowledge on and see the next generation grow.

Micol Mantini kommer från Italien där hon fick sin utbildning hos Balletto di Toscana Skola. Innan hon kom till GöteborgsOperans Danskompani 2005 dansade hon med Balletto di Toscana, Italien, Staatstheater Braunschweig, Badisches Staatstheater Karlsruhe och Saarländisches Staatstheater Saarbrücken, Tyskland.

Moa Sahlin

Gästlärare i modern nutida dans

Att fortsätta arbetet med nästa generation dansare i modern och nutida dans är en stor ära och en inblick i framtiden. Viljan att satsa och kanske förlora är mer användbar en önskan att lyckas och veta.

Moa Sahlin är koreograf och danslärare baserad i Göteborg och norra Europa. Moa förklarar sin danspedagogiska och koreografiska praktik genom att insistera på konstens egen centrala roll i samhället.

Hon återaktiverar de postmoderna praktik-teorierna, genom ett kritiskt utövande av feminismers utveckling i sin egen och samhällskroppars organisering. Vilket hon gjort i många år genom bland annat Dansbyrån och dansbaren i Göteborg.

Renée Öberg

Gästlärare i kompletterande träning / pilates

Det är ett privilegium att få se eleverna utvecklas och lära känna sina kroppar på nya sätt och att få att se dem växa och hitta nya styrkor.

Renée Öberg växte upp i en dansmiljö men valde den teoretiska banan och är utbildad dansvetare. Hälsa och träning har alltid varit Renées största intressen och är utbildad vid bland annat Institute of Integrative Nutrition, Paúluns Näringsakademi, Stockholm Pilatescenter och StudioPilates.

Renée är verksam som hälsocoach, kostrådgivare och pilates-instruktör och arbetar för att hjälpa andra att ta hand om alla aspekter av sin hälsa och hitta det som fungerar just för varje individ.

Simon Kriisin

Gästlärare i akrobatik

Jag älskar att dela mina kunskaper på ett lekfullt sätt och att utforska nya möjligheter. Kombinationen av akrobatik och dans utmanar oss att töja på gränser och att utmana sig själv att ta nästa steg.

Utbildad dansare och pilates instruktör, nuvarande Osteopat student och frilans dansare.
Simon började sin träning i A.R.E.A. Espai de Dansa i Creació i Barcelona. Strax efter fortsatte han sina studier vid Iwanson International School of Contemporary Dance i München och utexaminerades vid Ballet Akademin i Göteborg. Simon har medverkat i flera dans projekt främst i Sydöstra Europa samt arbetat med ett flertal internationella koreografer.

Terry Wright

Gästkoreograf och gästlärare i klassisk balett

Terry Wright är utbildad i London på Arts Education School, Barbican. Efter att ha vunnit Markova Cup i balett vid 17 års ålder dansade hon med English National Ballet. I kompaniet dansade hon tillsammans med många välkända dansare som Nureyev, Fonteyn, Makarova och Baryshnikov för att nämna några.

Terry har sedan många år tillbaka arbetat som biträdande konstnärlig ledare för klassisk balett vid Tring Park for the Performing Arts. Nu arbetar hon som internationell gästlärare och frilandskoreograf och har precis avslutat ett arbete med regissören Joss Whedon för den senaste Marvelfilmen ”Avengers” Ultrons ålder”.

Toby Kassell

Gästlärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani 

Toby Kassell är dansare i GöteborgsOperans danskompani och kommer från England där han fick sin utbildning vid Royal Ballet School. Toby har dansat i Zürich Ballet, Ballet de Santiago de Chile, Aalto Theater Essen, Deutsche Oper Berlin, Komische Oper Berlin samt Saarländisches Staatstheater Saarbrücken.

2005 var Toby Kassell nominerad till ”most outstanding male dancer” av Dance Europe Magazine.

VIVIAN ASSAL KOOHNAVARD

Gästdansare från Berlin State Ballet

Hela processen av skapandet av en föreställning. Från arbetet som jag lägger ner i en balettstudio med min balettmästare eller koreograf till den unika upplevelsen som skapas tillsammans med publiken när jag står på scen.

Vivian Koohnhavard startade vid 10 års ålder sin utbildning på SB i Göteborg och sedan vidare på KSB i Stockholm. Därefter fortsatte hon sina studier på John Neumeiers balettskola i Hamburg och vid Baletthögskolan – KHIO – i Oslo. Under sin studietid så dansade hon även i kompanierna som är knutna till skolorna och har dansat bla Arabisk dans i Nötknäpparen, Indisk prinsessa i A Flowering tree, i John Neumeiers Spring and Fall samt i Balanchines Theme and variations.
Med Nationalbaletten i Oslo har hon dansat flera roller i Nötknäpparen, Serenade av Balanchine, Carmen av Liam Scarlett, Don Quijote av Nurejev och i Rooms av Alexander Ekman.

Vivian dansar Sockerfén i Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen.

Waldean Nelson

Gästlärare i modern nutida dans från GöteborgsOperans Danskompani

Dance (with all of it’s various techniques, styles, ideas, challenges) is always ​ passed down from generation to another​, ​individual to individual. ​ It’s an almost sacred process. I ​see teaching as simply taking my place in that cycle and passing the information forward.

Waldean Nelson kommer från Brooklyn, New York och är dansare i GöteborgsOperans danskompani. Waldean har en bred dansarutbildning som inkluderar Dance Theater of Harlem, The Ailey School, Bryn Mawr College, Jacob’s Pillow, Philadanco och Springboard Danse Montreal. Han fick sin bachelor från Arts in Growth och Structure of Cities (conc. in Architecture) med en examen I dans från Haverford College 2009.

Waldean har arbetat med Ronald K. Brown/Evidence, Jose Navas/Compagnie Flak, the 605 Collective, Kate Wallich/The YC och Camille A. Brown & Dancers.

ACKOMPANJATÖRER

Artur Gnutek

Ackompanjatör, piano för klassisk balett, scenisk folkdans och modern nutida dans

Det viktigaste för elever i 10-15 års åldern är att behålla sin nyfikenhet och lekfullhet. Att de våga vara sig själv och bejakar sin personlighet.

Artur Gnutek kommer från en musiker- och konstnärsfamilj och visade tidigt sitt intresse för att spela piano. Artur har en bred erfarenhet som ackompanjatör för klassisk balett, scenisk folkdans och modern nutida dans. Artur har spelat på ett flertal danskompanier och skolor som Skånes Dansteater, GöteborgsOperan, Svenska Balettskolan i Malmö, Danscenter, Angeredsgymnasiets dansaryrkeslinje och Glenda Ravn balettskola.

Artur har även deltagit i pianotävlingar och musikfestivaler samt vid kammarmusik och pianorecitaler både i Sverige och utomlands samt arbetat som pianopedagog och musiklärare.

Elena Glagoleva

Ackompanjatör, piano för klassisk balett och scenisk folkdans

Som pianist vid Svenska Balettskolan ser jag att en stor del av baletten är musiken, att få se dem inspireras av musiken är mitt största uppdrag och nöje.

Elena Glagoleva fick sin pianistutbildning under 11 år vid Musikskolan i Vlov, Ukraina. Sedan fortsatte hon sin utbildning vid Konservatoriet i Vlov i 5 år, där hon även arbetade i 11 år som pianist och pedagog.

1992 kom Elena till Göteborg och startade redan då vid Svenska Balettskolan och har även spelat på Balettakademien och Dansforum.

Elena har även varit konsertmästare och pianist vid ett flertal ensembler runtom i världen.

Iwona Gnutek

Ackompanjatör, piano för klassisk balett och scenisk folkdans

Det är speciellt att få arbeta med barn som dansar på elitnivå och att får se dem växa inuti som artister med entusiasm och fantasi.

Iwona Gnutek kommer från en släkt med stora konstnärliga traditioner och konst har alltid varit en del av hennes liv. Iwona har stort intresse för dans och rytmik och dansade själv balett när hon var liten.

Iwona har över 30 års erfarenhet i balett- och dansvärlden. Hon har spelat för flera danskompanier och skolor som Malmö Stadsteaters Balett, Malmö Stadsteaters Balettelevskola, Cullbergbaletten, Glenda Ravn Balettskola, Balettakademin och Angeredsgymnasiets yrkesdansarlinje. Iwona har även erfarenhet som pianolärare och gästpianist i Oslo och Stockholm.

Jolanta Berg

Ackompanjatör, piano för klassisk balett och scenisk folkdans

Att arbeta med barn i en elitutbildning är utmanande och inspirerande och det är roligt att elevernas stora nyfikenhet och öppenhet för dans och musik

Jolanta Berg började studera musik i Polen och erhöll en instrumental och pedagogisk masterexamen vid musikhögskolan The Karol Lipinski Academy of Music, Faculty of Music Education i Wroclaw.

Jolanta började som pianopedagog och ackompanjatör i Polen och spelade vid elevuppvisningar, tävlingar och examina vid de statliga musikskolorna och medverkade tillsammans med elever i olika konserter. Jolanta har även spelar på Dansforum och GöteborgsOperan.

Marcin Dominik Gluch

Gästackompanjatör, piano för klassisk balett

”Barnens Värld är en viktig del av våra liv.
Deras kreativitet ger mig inspiration att utveckla deras konstnärsskap och att få vara med om att bygga deras framtid

Marcin Dominik Gluch kom till Göteborg för tjugo år sedan efter sin examen som pianosolist vid Fryderic Chopin Musikademie i Warsawa. Marcin är även utbildad dirigent. Han ger konserter runtom i världen och undervisar regelbundet kurser för pianister vid olika statliga musikskolor runtom i Europa. Marcin komponerar även musik för piano och andra instrument.

Mariana Palacios

Ackompanjatör, pianist och trumslagare för klassisk balett och modern nutida dans

Being a pianist/percussionist for dance gives you the time and the space to work side by side with the dance teacher, and it gives you the opportunity to inspire the students and to help them to develop their musicality on their training as a future professional dancers.

Mariana Palacios spelar både klassisk och modern repertoar. Eftersom hon även har dansat själv har hon stor förståelse för hur viktig musiken och musikern är för dansaren.
Sedan 2009 har Mariana främst fokuserat på att spela för dansklasser vid bla English National Ballet, GöteborgsOperan, Tivoli Ballet Theatre, Danscentrum väst, Balettakademien och RAD.
2014 blev hon vid Göteborgs Universitet klar med sin uppsats ”The piano music in the ballet class. How can the pianist talk to the dancer.”
2016 avslutade Mariana sina studier vid Danish National School of Performing Arts vid programmet “Musical Accompaniment for Dance”. Vilket senare ledde till att hon regisserade, producerade, komponerade och medverkade i dansfilmen SERES.

Wojciech Gluch

Gästackompanjatör, piano för klassisk balett

To work with young students in their education is of course a pleasure and obligation, but mostly its a source of new emotions, experience and knowledge.

Wojciech Gluch absolverade vid Warsawas Musikakademi med studier i musikpedagogik och kördirigering. Under 70-80 talet var han musikdirektör vid Varieté teatern och Studentteatern STS i Warsawa och specialiserades i ledning av vokalverkstan. Wojciech har komponerat mycket musikal tv-och filmmusik. Han har under många år dirigerat kvinnokören i Göteborg, Chorus Polonicus Gothoburghensis och där haft många internationella samarbeten.

2013 förärades Wojciech utmärkelsen Förtjänskorset av den polska regeringen för sitt gedigna artistarbete.

ÖVRIGA AVDELNINGAR

Anna Melin

Kostymör

Anna Melin är utbildad skräddare, kostymdesigner och makeupartist. Hon har haft många uppdrag inom film, tv och teater på bl.a. GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, SVT och Gothenburg Film Studios.

Sedan 2003 har hon byggt upp och organiserat skolans kostymavdelning. Anna designar och tillverkar kostymer och mask till skolans olika föreställningar inom den sceniska utbildningen.

Peyman Einbeigi

Leg. fysioterapeut

 

Dans ger glädje, allsidig rörelse och lekfull träning som skapar goda förutsättningar för barns fysiska, psykiska och sociala utveckling vilket också ger mig inspiration att jobba med barn och dans.

Peyman är legitimerad fysioterapeut och har kandidatexamen från Göteborg Universitet och fick sin yrkesexamen i fysioterapi 1997. Därefter har han jobbat inom hälso- och sjukvård samt primärvårdsrehab i 4 år. Efterföljande arbete på primärrehabilitering inom Göteborg stad i 7 år.

Sedan 2007 har Peyman jobbat med barn och ungdomars träningsrehabilitering inom dans på Svenska Balettskolan. Förutom grundutbildning har han även vidareutbildning på avancerad nivå (master) en fördjupning i idrottsmedicin inom idrott och dansskador.

Helena Nolberger

Husmor / ansvarig för måltider

Att arbeta för balettskolan är mycket lärande och intressant, att få vara med att följa barnens utveckling och att få lära sig om deras specifika kostbehov är mycket givande!

Helena är utbildad kock och har arbetat under många år på Landetter flygplats och på Göteborgs Centralstation som arbetsledare i kall- och produktionsköket.

Sedan 2016 är Helena ansvarigt måltidsbiträde för Svenska Balettskolan.

Porträttfoto dansare från GöteborgsOperan: Tilo Stengel / Joakim Roos
Porträttfoto gästlärare: Okänt
Porträttfoto övrig personal: Emmy Jonsson
Rubrikfoto dansledning: Mats Bäcker
Rubrikfoto danslärare, gästlärare och ackompanjatörer: Emmy Jonsson
Rubrikfoto övrig danspersonal: My Bardin Björkman

Pin It on Pinterest

Share This