Dansare världen över tränade online med Svenska Balettskolan på Internationella Dansdagen

Varje år den 29 april firas Internationella Dansdagen. Dagen till ära sände Svenska Balettskolan en dansklass online.

Professionella dansare och elever över hela världen saknar sin dagliga träning pga covid-19, som gör att de flesta teatrar och många skolor tvingas hålla stängt. Men idag kunde de alla träna tillsammans, om än på distans.

Mariana Palacios och Jon Ugarriza höll i onlineklassen som sändes live från Göteborg.

Distansträning live

Jon Ugarriza är lärare på Svenska Balettskolan. Han fick en inbjudan från Dance Live Europe att sända en dansklass online för alla som behöver träna. Jon frågade sin kollega Mariana Palacios, om hon ville ackompanjera. De kommer båda från Spanien och där har online-eventet redan uppmärksammats i media.

Så tack vare en livesänd dansklass från Svenska Balettskolans lokaler i Göteborg, via Zoom, kunde alla dansare dagen till ära träna med en professionell lärare till levande musik.

Tränar säkert med social distans

Svenska Balettskolan håller öppet som vanligt och följer Folhälsomyndighetens direktiv noga. Man har dessutom infört rigorösa hygienrutiner. Närvaron är hög och ännu har man inte haft något känt fall på skolan av covid-19. Under påsklovet erbjöds även alla elever som var hemma att träna frivilligt på skolan.

En av deltagarna i onlineklassen var Sebastian Michanek, konstnärlig chef för skolan. som idag distansarbetar från sitt hem. Tillsammans med sin fru deltog han i klassen från vardagsrummet och hälsar:

– Det är väldigt roligt att vi på detta sätt kan dela med oss till alla dansare och visa att vi kan träna med social distans. Tillsammans kan fira dansen denna dag och göra den tillgänglig för elever och dansare här hemma och världen över.

Under online sändningen kunde man även se klipp från dansare när de tränade hemifrån. Däribland en kvinnlig dansare som stod på sin balkong med räcket som balettstång och vidunderlig utsikt. Det kan man kalla distansarbete.

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest