Om grundskolan åk 4-9

På Svenska Balettskolan går killar och tjejer som älskar att dansa!

Sveriges yrkesförberedande grundskola

med elitutbildning i dans

En grundskola

Svenska Balettskolan är en ”vanlig” grundskola i åk 4-9 med Sveriges yrkesförberedande dansarutbildning under samma tak!

Eleverna läser i mindre klasser grundskolans vanliga teoriämnen som matematik, svenska och engelska. Eleverna har inte ämnen som bild, slöjd och idrott. Istället läser de ett flertal dansämnen.

Efter åk 9 har alla elever möjlighet att söka till samtliga nationella program på gymnasienivå precis som elever från andra grundskolor.

Svenska Balettskolan har ett stort fokus på digitalisering. Alla elever får sin egen MacBook och många av våra läromedel är digitala.

Dans på schemat

Förutom de vanliga teoriämnena har alla elever klassisk balett, modern nutida dans, pilates, styrketräning, akrobatik, scenisk folkdans, jazz- och streetdance samt drama och dansteori på schemat.

Elevernas gemensamma intresse ökar gemenskapen och bidrar till skolans familjära stämning.

Syftet med utbildningen är att eleverna ska få de tekniska färdigheter och den konstnärliga uttrycksförmåga som krävs för att kunna bli professionell dansare vid 17 års ålder.

Läs mer om våra dansämnen här

En skola för hela regionen

Svenska Balettskolan i Göteborg har riksintag, så oavsett i vilken kommun du bor kan du gå på Svenska Balettskolan. Redan i åk 4 reser elever från hela regionen varje dag till vår unika grundskola i Göteborg.

Vår erfarenhet är att alla elever som börjar i åk 4 lär sig och känner sig trygga att pendla till skolan efter bara några veckor. Det brukar mer vara föräldrarna som kan har svårare att vänja sig vid tanken. På Svenska Balettskolan har vi stort fokus på elevens egna ansvar, vilket syns tidigt hos eleverna. 

Se gärna vår video om hur det kan vara att börja pendla till skolan och hör av er till oss om ni har några frågor eller funderingar. Kom ihåg att ert barn kommer vara ett halv år äldre när de eventuellt börjar på skolan än när ni skickar in ansökan.

Föreställningar

Vi arbetar tillsammans med professionella dansare och koreografer för att ge eleverna de konstnärliga och tekniska färdigheter som förbereder dem till att dansa på scen och möta publik. 

Alla elever medverkar i olika föreställningar på GöteborgsOperan, Lorensbergsteatern och andra scener samt åker ut på turné i regionen.

Läs mer om vår sceniska utbildning och våra föreställningar här

Resa till Den Norske Natjonalbalettskolen i Oslo augusti 2018.

Studieresor

Alla våra elever får kontinuerligt möjligheter att se och uppleva olika dans- och teaterföreställningar. 

Från årskurs 6 reser vi till andra dansskolor och operahus i Europa för att träffa andra elever som går samma utbildning och ser fantastiska föreställningar med de bästa danskompanierna.

Även internationella skolor kommer varje år till oss och dansar med våra elever här i Göteborg.

Individuell träning

Svenska Balettskolan är en elitsatsning. Det främsta syftet är att varje enskild elev ska få de bästa möjligheterna att utveckla egna färdigheter mot sin fulla potential.

Alla elever utvecklas olika och behöver olika mycket tid för att kunna utvecklas i dansens progression. Skolans målsättning är att ge varje enskild elev så bra förutsättningar som möjligt för att få en djupgående dansträning där dansteknikens detaljer är avgörande.

Varje elev har en egen Student Progress Report i dans samt en dansmentor som hjälper eleven att följa sin utveckling samt sätta upp och följa upp egna mål. Eleverna delas in i grupper utifrån deras behov och de äldre eleverna har individuell coaching med en av sina danslärare.

Utökad elevhälsa

Skolan har en utökad elevhälsa som arbetar främjande och stödjande. Förutom skolsköterska, specialpedagog, skolpsykolog och kurator har skolan en egen fysioterapeut på full tid som arbetar skadeförebyggande, behandlande och vid behov med rehabilitering. Skolan har ett nära samarbete med ortopeder och andra specialister inom dans- och idrottsskador. 

Elevhälsan arbetar också främjande inom olika viktiga områden som ungas mentala hälsa där både elever och lärare får mental träning samt inom kost och måltid där skolans dietist föreläser både för eleverna och deras föräldrar om kostens betydelse för idrottande barn .

Alla specialister som skolan samarbetar med har lång och stor erfarenhet av idrottande och högpresterande barn.

Skadeförebyggande träning

Skolan har stort fokus på att arbeta skadeförebyggande. Eleverna har styrketräning flera gånger i veckan och all dansträning har de senaste åren genomlysts och validerats så att arbetssätt och metoder ligger i framkant gällande forskning och utveckling för dans- och skadeförebyggande träning.

På skolan finns ett gym för kondition- och styrketräning samt pilates reformer och träningsmaterial för pilates, yoga och PBT (Progressing Ballet Technique).

Kost och måltid

På skolan har vi även stort fokus på hälsa och kost. Tillsammans med skolans dietist lär sig eleverna om hur sunda och nyttiga val av kost ger dem den rätta energin för att både kunna växa och orka med mycket träning. 

Vår skola är helt sockerfri. Det betyder att vi inte äter osunda saker under skoldagen. Eleverna har istället tillgång till frukt och bröd under alla sina raster. Vårt kök serverar ett nyttigt mellanmål en till två gånger om dagen och lunchen, som är densamma som på andra grundskolor i Göteborg, förstärks med extra sallad och tillbehör vid behov.

Skolans målsättning är att alla elever tidigt ska få ett naturligt och sunt förhållande till kost och förstå vikten av att äta mycket, ofta och nyttigt.

Föräldrar

Elevernas föräldrar och familj är såklart en mycket viktig del i det stöd som eleverna behöver under sin skolgång, inte minst när de går en elitutbildning. Därför anordnar skolan ett flertal föreläsningar och utbildningar i att stötta ett barn som tränar och högpresterar.

Vi har föreläsningar och utbildningar inom dansträning, skadeförebyggande träning, danselevens egna ansvar, att vara ny i dansvärlden, kost och måltid samt mental träning.

På skolan finns också en aktiv föräldraförening som arbetar nära skolans ledning. Föreningen fungerar som ett nätverk för skolans föräldrar och arbetar för att stötta varandra, eleverna och skolan. Föreningen har inte till uppgift, som i idrottens värld, att samla in pengar till laget utan fungerar på frivillig basis och ger möjlighet för de föräldrar som vill att hjälpa till vid öppna hus, bakom scen vid föreställningar, samt att åka med på skolresor och arrangera vårfest för eleverna.

Byt grundskola!

Anmäl dig till dansaudition senast måndag 26 februari 2024!

Är du mellan 9 - 14 år och vill börja dansa på en elitskola?
Då kan du anmäla dig till audition inför höstterminen 2021. Sista anmälningsdag är måndag 26 februari 2024.

Du kan söka till åk 4 samt till ströplatser i övriga årskurser. Ingen danserfarenhet krävs när du börjar i åk 4. Hos oss får du lära dig dans från grunden.

Det är kostnadsfritt att gå på Svenska Balettskolan. Som elev får du möjlighet att utveckla dig inom den klassiska och moderna dansen samtidigt som du läser grundskolans vanliga teoriämnen.

Redan i åk 4 reser elever från hela regionen varje dag till vår unika grundskola i Göteborg.

Vill du stå på scen och dansa på GöteborgsOperan, Lorensbergsteatern eller åka på turné i regionen tillsammans med dina klasskamrater?

Sök då till Svenska Balettskolan - en ”vanlig” grundskola i åk 4-9 med dans på schemat, öppen för alla barn i hela Västsverige!

Dansläger på sportlovet 2024

Gratis för alla barn 8-10 år

På sportlovet 12-15 februari 2024 håller vi ett GRATIS dansläger för alla barn 8-10 år i Västsverige och som vill pröva på att dansa på Svenska Balettskolan.

Danslägret består av 3 heldagar 09.00-15.00 och en uppvisningsdag där barnen gör en liten föreställning med vad de lärt sig under danslägret.

Danslägret är helt gratis och först till kvarn gäller!

Frågor och svar

Frågor och svar

Måste man ha dansat innan för att börja i årskurs 4? Nej, det finns inga krav på tidigare danserfarenhet när du söker till årskurs 4 men kan krävas till övriga årskurser. Hur går antagningsproven till? Antagningsproven eller färdighetsproven som dom kallas är upplagda...

läs mer
På Svenska Balettskolan får alla elever en egen Mac

På Svenska Balettskolan får alla elever en egen Mac

Svenska Balettskolan är en grundskola för årskurs 4 – 9. Men här får eleverna också en förberedande elitutbildning i dans. Det ställer stora krav på lärande, effektivitet och utrustning. Som elev i Svenska Balettskolan läser man alla teoretiska grundskoleämnen för...

läs mer
Därför presterar elever på Svenska Balettskolan bättre

Därför presterar elever på Svenska Balettskolan bättre

Fysiskt aktiva barn mår bättre och presterar bättre i skolan. Det är känt från en rad forskningsrapporter. Men på Svenska Balettskolan i Göteborg är det ingen nyhet att barn som tränar dagligen och får rätt support har lättare att koncentrera sig och når bättre...

läs mer

Pin It on Pinterest