Heléne Friberg, producent, kommunikation & marknadsföring, lärare i danskunskap

Syns du, så finns du. Dansare uttrycker sig med kroppen, men behöver också en röst. Den rösten vill jag bidra till. För att skolan och dess elever både ska synas och höras så att ständigt fler får upptäcka dansens underbara värld.

Heléne är tidigare solistdansös vid Kungliga Baletten och gick nio år i Kungliga Teaterns Balettelevskola. Med stark utstrålning och uttrycksförmåga, uppmärksammades hon redan under elevtiden och fick tidigt många solistuppgifter. Hon debuterade som Odette-Odile i Svansjön. Heléne upptäcktes även tidigt av Ingmar Bergman, vilket ledde till flera filmroller och skådespelarsamarbeten med andra regissörer, däribland Vilgot Sjöman och Mai Zetterling. Men Heléne valde att satsa på dansen.

Dansroller i urval: Odette-Odile i Svansjön (Conus), Myrtha i Giselle (Bruhn, efter Coralli/Perrot), Den döende svanen (Fokine),  Blomsterfesten i Genzano, (Bournonville), Soli sats I i Symfoni i C (Balanchine), Sylfiderna, (Fokine), Flickan i Kain och Abel (Ek), Glauke i Jason och Medea (Cullberg), Hjärter Dam i Jeu de cartes (Cranko), Solitude (Mottram), Opus 1 (Cranko), Vårens återkomst (Skeaping), Bartok-pas de deux (Mottram). Filmroller i urval: Trollflöjten (Bergman), Ansikte mot ansikte (Bergman), De fördömda kvinnornas dans (Bergman), Tofsen (Sjöman), Amorosa (Zetterling).

Heléne har turnerat och arbetat med många av världens främsta koreografer och fått koreografi skapad direkt för sig. En rad kända pedagoger och coacher har betytt mycket för hennes utveckling, däribland Fredbjörn Björnson, Kirsten Ralov, Olga Lepechinskaya, Marika Besobrasova, Alex Ursuliak, Eric Bruhn. Heléne har även dansat på Drottningholms slottsteater och teater Confidencen vid Ulriksdals Slott samt  på Bolshoiteatern i Moskva.

En skada satte tidigt stopp för danskarriären. Heléne har sedan arbetat som copywriter, varumärkesstrateg, creative director och projektledare för företag och varumärken i Sverige och internationellt. Sommaren 2019 producerade hon en uppmärksammad balettgala tillsammans med sin tidigare danskollega Johanna Björnson, för att sprida den klassiska dansen och låta skickliga professionella dansare och elever mötas och uppträda tillsammans. En ny gala finns i planerna för 2021.

Pin It on Pinterest