Alicia Vikander ser åren på Svenska Balettskolan som sin artistiska utbildning

Se video när Alicia Vikander tidigare elev vid Svenska Balettskolan besöker sin gamla skola

Alicia Vikander ser åren på Svenska Balettskolan som sin artistiska utbildning. Alicia Vikander gick ut Svenska Balettskolan i Göteborg 2004 och fortsatte sedan sina dansstudier på gymnasienivå. Vid Oscarsgalan 2016 vann hon en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll för rollen som Gerda Wegener i filmen The Danish Girl.

Alicia Vikander, tidigare elev vid Svenska Balettskolan som nu är skådespelare och vunnit en Oscar, besöker de nuvarande eleverna på Svenska Balettskolan i Göteborg
Alicia Vikander, tidigare elev vid Svenska Balettskolan som nu är skådespelare och vunnit en Oscar, besöker de nuvarande eleverna på Svenska Balettskolan i Göteborg

Alicia Vikander berättar som sin tid på Svenska Balettskolan i Göteborg:

”På Svenska Balett­skolan möttes jag av en sådan värme, kreativitet och lekfullhet redan när jag gjorde audition. Jag kände att här vill jag vara! Jag har inte gått på någon teaterhögskola och även om jag nu arbetar som skådespelare ser jag mina år på Svenska Balettskolan som min artistiska utbildning. Att i så tidig ålder få uttrycka mig, fast det inte var med ord, det var början till att utveckla kreativiteten och förmågan att berätta en historia.

Alicia Vikande, elev på Svenska Balettskolan i Göteborg 1998–2004. Foto: Ingmar Jernberg

Jag är otroligt tacksam för vad Svenska Balettskolan har gett mig. Inte minst för att vi tidigt började improvisera. Vi fick välja ut en musiksnutt och själva skapa rörelser. Det var så lekfullt och samtidigt en övning i att våga ställa sig framför kamraterna och visa något som man själv hade gjort. Jag fick också en känsla för rummet och mig själv i det.”

Idag är jag filmskådespelare och i filmandet arbetar man med många olika linser. Jag vet exakt hur mina rörelser syns i var och en av dem. Även i närbilder. Den medvetenheten kommer från dansutbildningen.”

SR om Alicia Vikander – från småstjärnorna till Oscars. Foto: Jordan Strauss

2010 fick Alicia Vikander sitt genombrott med filmen Till det som är vackert och tilldelades för sin rollprestation Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. 2012 blev hon uppmärksammad internationellt genom den danska filmen A Royal Affair och inledde därefter en framgångsrik karriär utomlands, bland annat med den bärande rollen i Testament of Youth (2014) och en av huvudrollerna i Ex Machina (2015).

Alicia Vikander tillsammans med sina klasskamrater på Svenska Balettskolan. På bilden Staffan Adevåg, Lukas Jerkander, Max Fredrick Fjeldmose Zachrisson, Karl Eriksson, Amanda Drevfeld, Anna Fägerblad, Dennis Berntzon, Alicia Vikander, Malin Gruneberger och Farzan Safari Jam. Foto: Svenska Balettskolan

“Jag minns henne som väldigt trevlig och med mycket driv. Jag upplevde det som att hon brann lika mycket för skådespeleri som för dans på den tiden. Hon har blivit en kändis här på skolan, alla pratar om Alicia Vikander”, säger Ulla Julin, mellanstadielärare på Svenska Balettskolan.

Alicia Vikander och Sebastian Michanek, tidigare elever på Svenska Balettskolan dansar Lindy Hop tillsammans med skolans danselever
Alicia Vikander och Sebastian Michanek, tidigare elever på Svenska Balettskolan dansar Lindy Hop tillsammans med skolans danselever

Susanne Lindström undervisade Alicia i balett under två år. Hon berättar att Alicia Vikander har blivit en stor inspirationskälla för alla deras elever i dag.

“Även om hon besatt den här talangen och blev bäst i sin klass, så blev det aldrig att hon visade sig bättre än de andra. Det är rätt fantastiskt att man är i den åldern och inte sätter sig på andra, det är ganska lätt att det händer annars”, berättar Susanne Lindström.



Se fler bilder och läs mer om Alicia Vikander här:

Se fler bilder från Alicia Vikanders besök på Svenska Balettskolan

Se bilder från när Alicia Vikander dansade Lindy Hop tillsammans med Svenska Balettskolans elever på Stenagalan 2021

Läs mer på Expressen om Alicia Vikanders tid på Svenska Balettskolan

Läs mer om Alicia Vikanders val i GöteborgsPosten

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest