Så tycker föräldrar om att ha sina barn i en grundskola som samtidigt är en elitskola för dans

Vi har frågat föräldrar till tidigare elever och barn som nu går på Svenska Balettskolan, om deras upplevelser. Ta del av deras erfarenheter och råd till dig som funderar på att låta ditt barn söka till Svenska Balettskolan.

Madeleine tillsammans med några klasskamrater under en rast på Lorensbergsteatern

Magnus Samuelsson, pappa till Madeleine i årskurs 8:

En kvalitativ utbildning som ger eleverna många möjligheter.

Vad är din spontana tanke om Svenska Balettskolan och hur tänkte ni kring skolvalet?

– Svenska Balettskolan har en välorganiserad struktur där alla led är genomtänkta och ordningen genomsyrar allt. För oss har det alltid varit självklart att göra aktiva skolval, vi har t o m flyttat en gång för att komma närmare den skola vi ville att barnen skulle gå i.

Kände ni till Svenska Balettskolan?

– Nej, inte alls. Madeleine blev tipsad om skolan när hon gick på Dansforum. Jag läste på om skolan på nätet och så sökte Madeleine och kom in i årskurs 5. Jag tror att alla som gör ett aktivt skolval är mer medvetna. För oss handlar det lika mycket om att teoriutbildningen är bra, som att våra barn får utveckla sina intressen.

Är det något som ni tycker varit svårt?

– Ett orosmoment var när eleverna sökte till sjuan. Som förälder gäller det att vara observant. Vi förstod nog inte hur mycket de tränar. Barnen behöver äta mycket och nyttigt. Skolans föreläsningar om mat och näringslära är därför superbra.

Hur upplever ni att skolan följer upp eleverna?

– Det är ju en känslig period i ungdomarnas liv då det händer mycket på många plan i deras personliga utveckling. Det är viktigt att skolan jobbar med sådana frågor, och det gör de alla bra, från skolans ledning, alla lärare och pedagoger till skolsköterska, läkare, kurator, fysioterapeut och mentorer. Vi är trygga.

Vad skulle du vilja skicka med till familjer med barn som vill söka till Svenska Balettskolan?

– Det är en kvalitativ utbildning. Eleverna arbetar i små grupper både i dansen och i teoriämnena som är desamma som på andra grundskolor. Jag brukar också framhålla värdet av att veta vad barnen gör på fritiden. Många barn ska ta sig hem efter skolan, äta mellanmål och sedan bege sig till olika aktiviteter som slutar sent på kvällen. På Svenska Balettskolan får de allt – undervisning, lunch, två mellanmål och kan ägna sig åt sitt intresse tillsammans med kompisarna. Som förälder vet du var ditt barn är och gör under de känsliga ungdomsåren. När Madeleine kommer hem är hon klar och vi får tid tillsammans efter dagens skol- och arbetsdag. Det lägger vi i familjen stor vikt vid.

Klara tillsammans med sina klasskamrater på Lorensbergsteatern

Marie Langwagen, mamma till Klara, som gick ut Svenska Balettskolan i Göteborg 2018:

Den utbildningen och uppfostran har de nytta av hela livet.

Hej Marie, berätta hur var det att ha sin dotter på en grundskola med elitförberedande utbildning?

– Åh, det var roliga och bra år – mycket positiva. Det är lätt att bara lyfta fram de fantastiska danslärarna, för de är otroligt kompetenta men även de teoretiska lärarna var fantastiska. Jag menar, vi är en vanlig familj, men det kan inte var lätt alla gånger att vara lärare till barn som kommer från familjer med konstnärlig bakgrund, är nysvenskar eller elitmänniskor. Klara började i åk 6. Efter nian kom hon in både på gymnasiet i Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och på Tring Park School for the Performing Arts i England.

Du menar att det fungerade bra från start?

– Informationen var jättebra hela tiden. Innan Klara började fick vi veta hur allt fungerar. Vilka regler som gäller. Hur eleverna ska klä sig, uppträda och uppföra sig. Men också vad som förväntas av oss föräldrar. Allt blev så avdramatiserat. Den uppfostran borde fler skolbarn få, den har de nytta av hela livet. Det skapade också en väldigt fin samhörighet – man kom nära varandra på ett bra sätt, både bland elever och föräldrar. Vi var som en stor familj.

När du tänker tillbaka, var det rätt val att låta Klara gå i Svenska Balettskolan i Göteborg?

– Absolut! Mycket rörelse på schemat ger också förmågan att lära sig inom teoriämnena. Både 2018, då Klara gick ut och 2019 fick eleverna i nian högst betyg i hela regionen på den teoretiska delen. Att sedan lära sig samarbeta, stå på scen, ta instruktioner med mera är något de kommer ha nytta av hela livet oavsett framtidsval. Så jag kan bara varmt rekommendera denna skola.

Natashas klass dansade möss runt Askungen på GöteborgsOperan i åk4

Robert Roos, far till Natasha som går sitt andra på skolan, i årskurs 5:

Hon har tagit över mina ledord; mod, vilja och uthållighet.

Vad fick er att söka till Svenska Balettskolan?

– När Natasha gick på Funky Kids blev hon rekommenderad att börja på Twisted Feet i Mölndal. Där tipsade en barndanslärare om Svenska Balettskolan. Men det var först när vi fick ett utskick från skolan, med inbjudan till öppet hus, som hon blev lite nyfiken. Jag sa; vi åker dig med öppet sinne så du vet vad det är innan du bestämmer dig. Det tog 15 minuter, sen var det kört! Jag har sedan stöttat henne hela vägen.

Hur upplevde ni antagningsproven?

– När vi kom till audition var det lite nervkittlande men jag sa; du klarar det, fokusera, lyssna och lev dig in. Men i mitt stilla sinne tänkte jag; Vilka krav! Fyra dagar med prov plus hälsoundersökning, det var något helt nytt för mig. Efter varje prov fick vi en lapp, som fick öppnas först när vi kommit hem. Det gav mig tid att hinna lägga upp en strategi – jag tänkte vi måste vara beredda på att få ett nej. Men det gick ju bra hela vägen och Natasha började på hösten i årskurs 4.

Hur var första tiden på skolan?

– Jag tror första tiden på Svenska Balettskolan var lite pirrig för henne. Disciplinen var en omställning, man fick ju inte göra hur som helst. Hennes danspedagog har gett ordning ett nytt ansikte, hon är tydlig, petnoga och rättvis. Nu kan Natasha inte tänka sig att vara utan den koncentrationen, hennes mål är att bli minst lika fokuserad som sin lärare!

Så erfarenheterna är bra så här långt?

– Ja, det är fantastiskt att se hur skolan fått Natasha att explodera kreativt och konstnärligt. Även pianisterna har inspirerat henne. Så nu testar vi om hon hinner ta pianolektioner också. Vi pratar mycket hemma om allt och som hennes mentor säger på utvecklingssamtalen; vill du lära dig dansa måste du gå all in. Som gammal fallskärmsjägare vet jag att det handlar om; mod, vilja och uthållighet. Att våga bli bättre är ett aktivt val, att göra igen och igen tills man gör rätt.

Vad ser du för avgörande skillnader till att Natasha trivs och presterar så bra?

– Skolledningen som styr personalgruppen och vägleder barnen i rätt riktning, både teoretiskt och konstnärligt. Det i kombination med bra lärare är en mycket viktig framgångsfaktor. Små klasser, hög lärartäthet, struktur och elevernas meritvärden talar sitt tydliga språk. Ytterligare bevis är att se hur barnen formligen högpresterar på scen – ett direkt resultat av pedagogernas fina arbete med våra barn.

Vad är ditt råd till föräldrar som funderar på att låta sitt barn söka till Svenska Balettskolan?

– Ni gör er själva en björntjänst om ni inte gör det! Jag önskar att fler får uppleva hur gott det känns att kunna få vara en stolt förälder till en elev i Svenska Balettskolan. Jag vill passa på att skicka med ett stort tack till skolan för allt det arbete de gör, för och med våra barn – de gör det så grymt bra!

Så ansök för audition! Ett nej har du, ett ja kan du få.

Kalle och hans klasskamrater i Felix och Dockorna på GöteborgsOperan

Tina Mårtensson, mamma till Kalle i årskurs 7:

”Allt började med ett reklamutskick i brevlådan”

Berätta om er son och hans väg till Svenska Balettskolan?

– Kalle har varit gymnast sedan 3 års ålder och tränat mycket akrobatik men även lite dans vid sidan om. Vi visste inget om Svenska Balettskolan, men en dag damp en inbjudan till Öppet hus ner i brevlådan, som Kalle fick syn på. Han tyckte det lät spännande, åkte dit med sin pappa, sökte sedan till skolan och kom in.

Hur tänkte ni kring att släppa iväg en 10-åring ända från Onsala in till skolan i Göteborg varje dag?

– Det blev givetvis en fråga, men Kalle ville och efter att vi åkt med honom någon vecka så har han klarat det galant – det var nog snarare jag som stod där med gråten i halsen och vinkade.

Hur har allt detta påverkat er?

– Visst var det en omställning för hela familjen att ha ett barn i en elitskola där de även tränar på lördagar. Det gäller att vara flexibel och anpassningsbar. Kalle är nog den som haft lättast för att anpassa sig till allt. Man ser hur eleverna växer med uppgiften, blir självständiga och bygger sin egen trygghet. Vi har aldrig hört något gnäll, det är så självklart för Kalle och ger så mycket, han ser inga hinder.

Vad är ditt ord på vägen till föräldrar som står inför att låta sitt barn söka till utbildningen?

– Att pendla till skolan går jättebra. Åk med ditt barn någon vecka tills ni känner er trygga. Prata med andra föräldrar, elever och personal – ett jättebra tillfälle är att besöka skolans öppet-hus-dagar. Sammanhållningen är fantastisk, barnen blir verkligen sedda av såväl dans- som teorilärarna. Kunskapsutvecklingen är stark och utbildningen så berikande. Vill ditt barn dansa är det här skolan där de får utlopp för det och kan dra nytta av allt de lär sig även i den teoretiska utbildningen. Vill ditt barn senare studera vidare till dansare eller gå en annan väg spelar ingen roll, alla dörrar står öppna.

Läs mer om skolan och ansök före 2 mars.

Göteborgs Stad informerar om Svenska Balettskolan

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest