Äntligen är den älskade julsagan Nötknäpparen tillbaka som helaftonsbalett på Lorensbergsteatern

Upplev helaftonsbaletten Nötknäpparen med sagolik scenografi, vackra kostymer och allt som hör den svenska julen till. Spelas 21 och 22 december 2018 på Lorensbergsteatern där publiken får ser dansare från Kungliga Baletten, Berlin State Ballet, Den Kongelige Danske Ballet, GöteborgsOperans balett, Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och Svenska Balettskolan Göteborg.

Gå med hela familjen på en föreställning som förutom dans bjuder på skådespel och julstämning för både små som stora. Upplev den välkända julsagan där Clara och hennes nötknäpparsoldat bjuds på ett fantastiskt äventyr. I julnattens magi möter de en armé av råttor, går vilse i en snöstorm och besöker ett pepparkaksslott där julens alla sötsaker får liv. Allt till Tjajkovskijs älskade musik.

Uruppförandet skedde den 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg med libretto av Marius Petipa och koreografi av Lev Ivanov. Som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann. Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 28 november 1929.

Idé och koreografi av Sebastian Michanek, tidigare solistdansare vid både Kungliga Baletten i Stockholm och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Sebastian har själv dansat prinsen i Nötknäpparen i olika versioner och skapar nu en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot.

Roller
Prinsessan: Elisa Lons, dansare från Kungliga Baletten
Prinsen: Jérémie Neveu, dansare från Kungliga Baletten
Sockerfen: Vivian Assal Koohnavard, dansare från Berlin State Ballet
Drosselmeyer: Sebastian Michanek, tidigare dansare vid Den Kongelige Ballet
Änkefru Rosenkvist: Maria Fahl Vikander, skådespelare
Clara: Elin Roos / Miranda Benramdane Fält
Nötknäpparsoldat: David Didkovsky Mikadze / Marcus Jaakkola Landin
Råttkungen: Arthur Lagercrantz / Carla Mardones Ekberg

Samt tidigare dansare från GöteborgsOperans balett och danselever från Kungliga Svenska Balettskolan och Svenska Balettskolan Göteborg

 

Dansare från Kungliga Baletten
Balettens stora pas de deux dansas av två gästdansare från Kungliga Baletten, Elisa Lons och Jérémie Neveu, som båda kommer från Frankrike. Kungliga Baletten grundades 1773 och är ett av världens äldsta balettkompanier. I denna uppsättning gestaltar de Clara och hennes nötknäpparsoldat förvandlade till en prinsess och prins.

Dansare från Berlin State Ballet
Sockerfen dansas av Vivian Assal Koohnavard som arbetar som dansare i Berlin State Ballet, Tysklands ledande balettkompani. Vivian kommer själv från Svenska Balettskolan i Göteborg och har även dansat vid den Norske Nasjonalballetten.

Dansare från Den Kongelige Danske Ballet
Den tidigare dansare från Den Kongelige Danske Ballet Sebastian Michanek gestaltar Claras farbror Drosselmeyer. Den Kongelige Danske Ballet grundades 1748 och är känd för sin Bournonville-tradition. Sebastian har även dansat vid Kungliga Baletten och Australien Ballet.

Dansare från Stora Teaterns balett och GöteborgsOperans balett
Flera tidigare dansare från Stora Teaterns balett och sedermera GöteborgsOperans balett medverkar i denna uppsättning av Nötknäpparen och har alla dansat i Nötknäpparen när den spelades på Storan och på GöteborgsOperan. Stora Teaterns balett var Göteborgs egna balettkompani mellan 1920 och 1994 när baletten flyttade över till Operan och blev GöteborgsOperans balett fram till 2012. Numera har Operan ingen egen balettrepertoar och kompaniet har bytt namn till GöteborgsOperans danskompani och är nu Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier.
Uta Güttler som i denna uppsättning spelar skollärarfrun var den sista dansare som dansade sockerfen/prinsessan i Pär Isbergs uppsättning av Nötknäpparen på GöteborgsOperan. Arman Ersin Aycan som i denna uppsättning spelar skolläraren dansade råttkungen vid den gamla uppsättningen på Storan och samma råtthuvud är nu restaurerat och används igen i denna uppsättning av Nötknäpparen.

Kungliga Svenska Balettskolan
Yrkesdansarelever från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm kommer till Göteborg för att dansa den klassiska blomstervalsen som i denna uppsättning utgörs av ett polkagrishov och är koreograferat av assisterande koreograf Terry Wright från England.

Svenska Balettskolan i Göteborg
Alla barnroller och den större unga ensemblen dansas av elever från Svenska Balettskolan i Göteborg. Utbildningen är en elitutbildning i dans inom den vanliga grundskolan (åk 4-9) och är en förberedande yrkesdansarutbildning med regeringsuppdrag att utbilda nästa generations dansare för scener både nationellt och internationellt.

Foto: Emmy Jonsson
Illustration: Emmanuel Pettersson

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest