Elev vid Svenska Balettskolan tävlar i Talang på TV4

Ni missade väl inte Olivia Quinn i TV4:s program Talang, del 3 den 29 januari? Det är lugnt. Ni kommer att få se henne igen. Till vardags går hon på Svenska Balettskolan i Göteborg.

Olivia Quinn, 12 år är en av Svenska Balettskolans 115 elever som danstränar varje dag parallellt med skolarbetet. 3-4 gånger i veckan dansar Olivia även tiodans på sin fritid.

Oiivia Quinn, 11 år, etta i Tiodans
Tiodans (på engelska; ballroom dancing), delas in i standarddans – modern vals, wienervals, quickstep,
tango och slowfox – samt i latinamerikansk dans – cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble. Det är dessa dansstilar som dansas mest i tävlingssammanhang, som t ex i Let’s Dance.

Bäst i Sverige för sin ålder
Enkelt beskrivet kan man säga, att lär man sig klassisk balett kan man dansa vad som helst. Så det är inte konstigt att Olivia är den första i Sverige som kommit upp i A-klass i kategori Barn (t o m 12 år).
Nu dansar hon Tiodans i Junior A-klass, vilket innebär att hon har vunnit deltävlingarna i alla sex klasserna.

Magic girls
Olivia tränar tiodans 3-4 gånger i veckan tillsammans med sina kompisar Martina Tarakanova, Molly Hansson, Smilla Rinvall på Dansstudio Magic i Högsbo. Inför tv-sändningarna var tjejerna i Stockholm för att framföra sitt tävlingsnummer med de fem latinodanserna från tiodans, inför Talangjuryn.

”Jag har ju sett Talang på tv, men att få vara med själv, det var en helt fantastisk upplevelse. Innan var det lite nervös, men när vi kom in på scenen då var det bara roligt”, säger Olivia.

Oiivia Quinn, 11 år, tävlar i Tiodans
Martina Tarakanova, Molly Hansson, Smilla Rinvall och Olivia Quinn i TV4.s Green room inför Talang.

Redaktionen på TV4 kallade upp tjejerna för tidigt, därför kunde bara en kort glimt av det två minuter långa dansavsnittet visas i sändning. Men nu hoppas tjejerna på att deras bidrag kommer att visas i sin helhet i ett senare avsnitt. De får ju inte avslöja något i förväg.

Oiivia Quinn, 12 år, på Svenska Balettskolan, tävlar i Tiodans
Olivia Quinn, 12 år, 2:a från vänster, tränar balett varje dag på Svenska Balettskolan.

Nya roller
Så även om det fortfarande är lite pirrigt hanterar Olivia det bra. Scenvana har hon fått från att dansa i Svenska Balettskolans helaftonsbalett Nötknäpparen som ges varje jul på Lorensbergsteatern. I maj väntar nästa utmaning; skolans urpremiär av Peter Pan och Wendy på samma teater, där Olivia kommer att dansa en av piraterna.

Oiivia Quinn, 12 år, tävlar i Tiodans
Alltid med ett leende på läpparna. Olivia gillar att dansa både mycket och ofta.

Det är svårt att inte smittas av den glädje Olivia utstrålar, men hur hinner och orkar hon med allt?
”Det ger mig energi att dansa. Jag älskar all dans! Stilarna är så olika, jag kan inte välja bara en. Och skolarbetet går av bara farten, säger Olivia som i princip aldrig har läxor.

Oiivia Quinn, 12 år, på Svenska Balettskolan, tävlar i Tiodans
Olivia Quinn mitt ibland sina kompisar på Svenska Balettskolan. Fr v Nikki Johansson, Olivia och Isabella Gonzalez Rendon

Dansar klassiskt varje dag
Att gå i Svenska Balettskolan innebär att Olivia går i en grundskola där hon parallellt med de vanliga teoriämnena får en förberedande professionell dansarutbildning i klassisk balett och modern nutida dans och där hon även får träna street dance, scenisk folkdans, akrobatik, musik, sång och drama.

Nu håller vi tummarna för att vi snart får se Olivia och Magic girls hela dansnummer i Talang. Annars ser vi på Svenska Balettskolan till att det blir av!

Läs mer om Olivias deltagande i Talang i Mölndalsposten.

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest