Ett stort kliv närmare ett dansgymnasium i Göteborg

Idag, 24/11 skriver Göteborgs-Posten om att kommunstyrelsen i Göteborg beslutat att undersöka möjligheterna för en utökad yrkesdansarutbildning vid Svenska Balettskolan i Göteborg. Ett nästa steg för dansarutbildningen att bli mer tillgänglig och bred i Sverige, vilket gynnar både dansbranschen och dansutvecklingen för elever i Sverige.

I dessa tider behöver vi lite glada nyheter för dansens och kulturens framtid. En väldigt rolig sådan är att planerna på en gymnasieutbildning i Göteborg för dans har tagit ett grand jeté närmare verklighet. På Svenska Balettskolan har man länge sett behovet av att kunna ge eleverna en hel yrkesdansarutbildning.

grundskola från pk 4-9
På Svenska Balettskolan i Göteborg kan man gå från åk 4-9.. Med ett gymnasium får eleverna chans att utbilda sig hela vägen till professionella dansare. Foto: © Emmy Jonsson

– Utbildningen är tuff i sig, att då behöva flytta hemifrån redan efter nian och kanske bo själv eller på internat passar inte alla femtonåringar, säger Johan Holmberg, rektor på Svenska Balettskolan.

Med en gymnasieutbildning i dans i Västsverige kan fler elever förverkliga sin dröm om att få utbilda sig till dansare och samtidigt få en akademisk utbildning som ger möjlighet att studera vidare.

– Vi har planerat för detta länge. Vi står redo att ta emot de första gymnasieeleverna till hösten 2021 om regeringen ger Göteborgs Stad klartecken, säger Svenska Balettskolans konstnärlige chef Sebastian Michanek.

Länk till GP-artikeln

Har du inte tillgång till GP kan artikeln läsas här


Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest