Alicia Vikander årets honorärstipendiat

Stenastiftelsens honorärstipendiat 2021 är skådespelerskan och producenten Alicia Vikander. Alicia växte upp i Göteborg och fick sin utbildning vid Svenska Balettskolan. Efter hennes balettutbildning gick hon vägen som skådespelare och har numera hela världen som arbetsplats. Sedan genombrottet 2010, med den Guldbaggebelönade huvudrollen i Lisa Langseths film Till det som är vackert, har hennes internationella karriär fortsatt att växa. 

Alicia berättar om sina år på Svenska Balettskolan: Jag har inte gått på någon teaterhögskola och även om jag nu arbetar som skådespelare ser jag mina år på Svenska Balettskolan som min artistiska utbildning. Att i så tidig ålder få uttrycka mig, fast det inte var med ord, det var början till att utveckla kreativiteten och förmågan att berätta en historia.

Jubileumskväll den 3 december på Göteborgs konserthus

2021 års stipendieutdelning äger rum fredagen 3 december, med början kl. 18.00 i Stora salen, Göteborgs konserthus. Under festkvällen presenteras såväl stiftelsens verksamhet som årets kulturstipendiater och honorärstipendiat. Publiken ges också tillfälle att möta både 2021 års stipendiater, samt en rad tidigare mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendier i exklusiva liveframträdanden.

2021 års kulturstipendiater erhåller vardera ett stipendium på 300 000 kronor.

Jubileumskvällen kommer att streamas via GSO Play och kommer vara tillgänglig för allmänheten från och med lördagen 4 december.

Läs mer om Alicia Vikanders överraskningsnummer med en Lindy Hop Show tillsammans med Sebastian Michanek och elever från Svenska Balettskolan här.

Alicia Vikander årets honorärstipendiat

Bland de cirka 25 långfilmer som Alicia Vikander har hunnit att medverka i finns A Royal Affair 2011, Anna Karenina 2012, Testament of Youth 2014, Ex Machina 2015 och The Danish Girl 2015, där hon vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Sedan 2016 har hon ett eget produktionsbolag, Vikarious Productions, och samarbetar allt oftare redan på idéstadiet med regissörer och producenter. Alicia Vikander har valt att låta honorärstipendiet utgöra grunden för ett projekt i Göteborg. Projektet tillkännages under jubileumskvällen den 3 december.

Motivering:
Alicia Vikanders unika förmåga att skapa liv och djup i de karaktärer hon porträtterar har förflyttat henne från uppväxtens Göteborg till den internationella filmvärldens absoluta toppskikt.

Med sitt direkta och avväpnande tilltal har hon gestaltat allt från kunglig längtan, pinat konstnärskap och actionhjältinnor till frihetssökande artificiell intelligens.

Med prisbelönade roller i filmer som Till det som är vackertA Royal Affair och The Danish Girl har hon nått ut till en bred publik och etablerat sig på den globala filmscenen, där hon nu placerar sig som en av filmhistoriens stora svenska skådespelare.

För sin konstnärliga närvaro och starka lyskraft, sina intensiva och nyansrika rolltolkningar, tilldelas Alicia Vikander honorärstipendium för 2021 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs mer här: https://www.stenastiftelsen.se/bidrag/alicia-vikander/

Foto: Peter Claesson / Stenastiftelsen

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest