Together (T) in our mind

En modern nutida dansföreställning på GöteborgsOperan den 10 mars 2019 skapad av, med och för blivande dansare från Svenska Balettskolan

Together (T) in our mind handlar om gemenskapen som vi finner i att skapa något tillsammans, om allas likvärdighet och om att vi respekterar varandras olikheter. Vi litar på varandra och låter oss följa med i den gemensamma strömmen av rörelser, minnen och nya utmaningar. Att våga växa i en känsla och följa sitt innersta till det yttersta. Olikheter och likheter skapar en helhet i tanke och sinne och det förmedlas ut genom dansarnas kroppar. Dansen står för sig själv och talar sitt eget språk.

Nina Höglund, konstnärlig ansvarig för modern nutida dans

I de nya kreationerna får eleverna möjlighet att utmanas konstnärligt och fysiskt utifrån ålder, mognad och dansutveckling. De har möjlighet att använda sig av olika performativa uttryck och blir därmed utmanande i sitt normativa tänkande. Det krävs mod att våga visa fram sitt personliga uttryck i den kreativa process som utförs i skapandet av de nya kreationerna.

De blivande dansarna och scenkonstnärerna får i sin utbildning möta och samarbeta med framstående samtida dansare och koreografer. Dansare och koreografer som i sin konstnärliga gärning prioriterar arbetet med kreativa processer och som utmanar de normer som kan upplevas begränsande i sökandet och utforskande mot nya upptäckter. 

Samarbetet med GöteborgsOperans danskompani och föreställningens genomförande på GöteborgsOperan lilla scen ger eleverna en nära kontakt med professionen. Eleverna får möjlighet att utveckla sin kreativitet i nära samarbete med de professionella dansarna och koreograferna.

”Minnen” och ”Schh!”

Med blivande dansare från årskurs 4 och 5 av Camilla Wiehen. I koreografin ”Minnen” gestaltar eleverna i årskurs 4 ”längtan efter något som var, som är eller kan bli”. Eleverna i årskurs 5 dansar stycket ”Schh!” som tar oss med ut i skogen där hemligheter finns som inte alla kan se – bara den som stannar upp och lyssnar.

Camilla Wiehen är utbildad vid Danshögskolan och vid Martha Graham School och Jose Limon Studio i New York. Hon har frilansat som dansare i föreställningar, workshops, turneer och film samt arbetat som koreografassistent och repetitör och har skapat många egna föreställningar med och för barn och ungdomar.

Camilla Wiehen:

Ett intryck blir ett avtryck blir ett uttryck. Det osynliga blir synligt genom den unga dansarens inlevelse. Att hänge sig kräver mod och en vilja att välkomna det oväntade. Tillsammans skapas lugn och innerlighet. Dans är att mötas på lekfullt allvar


Camilla är idag adjunkt på Dans- och Cirkushögskolan och undervisar och koreograferar på Balettakademin i Stockholm samt på Kungliga Svenska Balettskolan.

 

 

Gratitude

Med blivande dansare i årskurs 6 av Jenny Malmborg som beskriver verket så här: Gratitude is the healthiest of all human emotions. Gratitude is happiness doubled by wonder.

Jenny Malmborg är utbildad vid Malmö Stadsteaters Balettelevskola (idag Malmö Opera) och Balettakademien. I Malmö har hon medverkat i flera av de stora helaftonsbaletterna som Napoli och Törnrosa. Hon har även varit verksam i internationella danskompanier.

Jenny Malmborg:

Symboliken och estetiken vandrar hand i hand, i ett lustfyllt fantasifullt land. Känslorna är inuti och utanför, långt ifrån fast nära tillhands. Något berör mig genom DANS.


Jenny är utbildad danspedagog vid Danshögskolan i Stockholm och varit verksam som pedagog i över 20 år och arbetar som danslärare inom både balett och modern nutida dans vid Svenska Balettskolan i Göteborg.

 

 

Zusammen

Med blivande dansare från årskurs 7-9 av Heidi Viertaler.En helt ny kreation där Heidi genom sin metod ”streamflow” skapar ett verk med dansarnas medskapande i fokus.

Heidi Viertaler har en lång erfarenhet som dansare vid många internationella danskompaniet som bland annat the Forsythe Company, Ballet Frankfurt, Tanzwerk Nurnberg, Ballet Chicago and Pacific NW Ballet.

Heidi Viertaler:

The inspiration for Stream-Flow came from very different angles. It is the starting point for all of my teaching and choreographic work for dance companies, universities and schools worldwide.


Heidi har även arbetat med Nederlands Dansteater och är en flitig gästlärare vid bland annat Cullbergbaletten, Compania Nacional de danza, Het National Ballet, Random Dance Company, Konservatorium Den Haag, Amsterdam University of the Arts, Palucca School Dresden och Akbank Sanat Istanbul.

 

 

I/You/We The Future I/You/We 

Med blivande dansare från årskurs 8-9 av Toby Kassell och Ingeborg Zackariassen. Tillsammans med dansarna skapar Toby och Ingeborg en kreation där elevernas egna skapade rörelser och ord står i fokus. Koreograferna förklarar verket så här:

Toby Kassell

The Future is a new work commissioned by the Swedish Ballet school. Our approach to making this piece was to simulate a professional environment to teach and prepare the students for a potential contemporary creation within a company. The dancers have been responsible for writing all the spoken text and creating all the movement that they dance. As choreographers we have composed and organized this material into the frame presented in this performance. We believe that creativity is the most vital of all the tools necessary in the world of dance today.

Toby Kassell är dansare i GöteborgsOperans danskompani och kommer från England där han fick sin utbildning vid Royal Ballet School. 2005 var Toby Kassell nominerad till ”most outstanding male dancer” av Dance Europe Magazine. Toby arbetar också som kreatör och har bland annat skapat tillsammans med Ingeborg Zackariassen ”Transition” som var en del av GIBCA Extended 2017 med föreställningar på bl a GöteborgsOperan.

Ingeborg Zackariassen:

För mig är det oerhört givande att få dela med mig av min erfarenhet som dansare och koreograf till den kommande generationen dansare. Att få möjligheten att vara en av de som öppnar dörrar till improvisationens värld är en stor ära


Ingeborg Zackariassen är född i Bergen, Norge och dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Tidigare var hon frilans och arbetade med bl.a. Skånes Dansteater. Ingeborg har även varit dansare vid den Norska Nationalbaletten (2000-2006). Ingeborg arbetar också som kreatör och har bland annat skapat den undersökande installationen An antechamber för dansare i GöteborgsOperans Danskompani och deltagit i flera gränsöverskridande samarbeten, bl a a space revisited (2014), A Consequence of Mergence (2014) A Consequence of Mergence Part II (2015), Silent duet (2014) och Duo I (2013). Som koreograf har hon skapat verken Ingenstans (2011) och Settlement (2010).

 

 

Fear of separation & Nubes sin caras

En del av utbildningen handlar om eget skapande och inom ramen för teamat ”Together in our mind” har elever i årskurs 9 fått möjlighet att själva skapa ett helt egna verk.

April Aurivillius har skapat dansstycke Fear of sparation till blivande dansare från årskurs 6 och Carla Mardones Ekberg har skapat koreografin Nubes sin caras för blivande dansare i årskurs 8-9.

 

 

Föreställningen ges på GöteborgsOperans lilla scen söndagen den 10 mars

Vuxen: 230 kr
Barn/Ungdom t.o.m. 20 år: 115 kr
Studerande: 173 kr
Speltid: ca 1 timmar.

Föreställningen rekommenderas från 4 år

Biljetter köps hos GöteborgsOperans biljettkassa 031-13 13 00 eller online på opera.se.

 


Foto: Tilo Stengel

 

 

Föregående

Nästa

Pin It on Pinterest